Geçtiğimiz günlerde Uzunköprü Belediyesi’nin Kenan Evren Caddesinin ismini Erdal EREN olarak değiştirmesi ve ardından yaşanan tepkiler sonucu caddenin adının “19 Mayıs Caddesi” olarak değiştirmesi kala hafızlarda dururken, geçmişte ülkeye büyük hizmetleri geçmiş büyüklerimiz isimleri ilçemizde hala hatırlanmıyor.
Bunlardan unutulan isimlerden biri ise Trakya Türkleri’nin lideri Dr. Sadık Ahmet olarak biliniyor.
Ancak batı Türklerinin sorunları için yıllarca uğraşan Batı Trakya Türkleri lideri Dr. Sadık Ahmet ismi Edirne’de bir cadde ismine verirken, Uzunköprü’de bu isim akıllara bile gelmemişti.
Dr. Sadık Ahmet ismi sadece Edirne’de değil yaptığımız araştırmalarda Türkiye’nin bir çok yerinde hastane, cadde, hatta yurtdışında ağabeyle köprülere verildiğini görüyoruz.
Gazetemizin 1993 Mayısı ayında Uzunköprü’ye geldiğinde çekilen bu fotoğrafı bir kez daha sizlerle paylaşıyoruz. Fotoğrafta Gazeteci yazar Tahsin Arıkan, Ali Erdim, Ahmet Acaroğlu ve Cengiz Manga ile birlikte gördüğümüz Dr. Sadık Ahmet’i bir ke z daha rahmetle anarken biyografisini sizlerle paylaşıyoruz; ” 7 Ocak 1947 yılında, Gümülcine vilayetinin küçük Sirkeli köyünde dünyaya gelen Batı Trakya Türkleri’nin lideri Dr. Sadık Ahmet, ilköğrenimini kendi köyünde, orta ve lise öğrenimini Gümülcine’deki Celal Bayar Lisesinde tamamladı.1966-67 yılında önce Ankara üniversitesi Tıp Fakültesine bir yıl sonra da Selanik üniversitesi Tıp fakültesine giren Sadık Ahmet, 1974 yılında bu fakülteden hekim olarak mezun oldu. üniversite mezuniyetini, Yunan Ordusunda 34 ay süren piyade erliği izledi. Hemen ardından da, Orta Yunanistan’da bir yıl mecburi hekimlik hizmetinde bulunarak, 1978 yılında Batı Trakya’ya döndü.Batı Trakya’ya gelişi ile birlikte; bir yandan Cerrahi ihtisasını yaparken diğer yandan da toplumun sorunları ile yakından ilgilenmeye başladı. Dr. Sadık Ahmet, 1985 yılında Batı Trakya çapında bir imza kampanyası başlattı. Amacı Batı Trakya Türkleri’nin sorunlarını dünya kamuoyuna duyurmaktı. Yaklaşık 15.000 imza topladığı bir sırada (8 Ağustos 1986) tarihinde tutuklandı. 25 Eylül 1987 tarihinde tek başına Selanik’e giderek, orada toplantı halinde bulunan Demokrasi ınsan Hakları üyelerine toplum sorunlarını ileten bir broşür dağıttı. 1988 yılında kampanyasından ötürü 30 ay hapis cezasına çarptırıldı.
18 Haziran 1989 seçimleri öncesinde milletvekilliği adaylığı iptal edildi.
26 Ocak 1990 tarihinde Batı Trakya Türkleri’ne “TüRK” diye hitap ettiği için hapis cezasına çarptırıldı ve Selanik Dudullu hapishanesine gönderildi. ıki ay hapis yattıktan sonra, hapis cezası paraya çevrildi ve serbest bırakıldı. 8 Nisan 1990 milletvekili seçimlerinde aday oldu ve ikinci kez bağımsız milletvekili seçildi. Batı Trakya Türkleri’nin ilk siyasal partisi olan Dostluk, Eşitlik ve Barış (DEB) partisini kurdu. (13 Eylül 1991) 1993 genel seçimlerinde Yunanistan’ın getirdiği kasıtlı seçim barajı dolayısıyla parlamentoya giremedi.
Batı Trakya Türkleri’nin haklarını dünya platformunda ararken bir yandan da Batı Trakya Türkleri’ni iktisaden kalkındırma projeleri üzerinde çalıştı. Evli ve Levent ile Funda adında iki çocuk babası olan Dr. Sadık Ahmet; Batı Trakya Türk azınlığının haklarının imza altına alındığı Lozan barış antlaşmasının yıldönümü olan 24 Temmuz 1995 günü şüpheli bir trafik kazasında hayata veda etti.”