Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BUĞDAY ÜRETİMİNİ TEHDİT EDEN GİZLİ DÜŞMAN: KÖK ÇÜRÜKLÜĞÜ ÜRÜN KAYBINI %50’YE ÇIKARABİLİR!”

Buğday üretiminde ciddi verim kayıplarına yol açabilen “kök ve kök

Buğday üretiminde ciddi verim kayıplarına yol açabilen “kök ve kök boğazı çürüklüğü” hastalığına karşı Uzunköprü Ziraat Odası tarafından üreticilere kritik bir uyarı geldi.

HASTALIK NASIL YAYILIYOR?

  • Geçen yıldan kalan bitki artıkları,
  • Aşırı azotlu gübreleme,
  • Oksijeni yetersiz topraklar,
    hastalığın yayılması için ideal ortam oluşturuyor.

BELİRTİLERİ NELER?

  • Bitkiler beslenemiyor,
  • Başak vermeden erken kuruma,
  • Kök ve kök boğazında çürüme.

KURAKLIK SONRASI YAĞIŞLAR TEHLİKEYİ ARTIRIYOR!
Bu yılki kurak ilkbaharın ardından gelen şiddetli yağışlar, hastalığın yayılması için risk oluşturuyor. Uzmanlar, uygun koşullarda %50’yi aşan ürün kayıpları yaşanabileceğini vurguluyor.

ÇİFTÇİLERE ACİL ÖNLEM ÇAĞRISI!
Hastalığa dayanıklı buğday çeşitleri tercih edilmeli,
Toprak drenajı iyileştirilmeli,
Dengeli gübreleme yapılmalı,
Önceden ilaçlama ile koruma sağlanmalı.