Yetkililer, yaptığı açıklamada, “Güneşin zararlı etkileri ve aşırı sıcaklardan korunmak için alınması gereken önlemleri hatırlatmakta yarar var. Yazın sıcak günlerinde, sıcakların çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirebileceğini unutmayalım. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır” dedi.
Normalde vücut ısısın terleme ile dengede tutulmaya çalışıldığını belirten yetkililer, “Ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. şişmanlık, ateşli hastalıklar, aşırı sıvı kaybı, kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı, sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut sıcaklığı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir”
Aşırı sıcaklardan etkilenen gruplar hakkında şu bilgileri verdi:
“4 yaşından küçük çocuklar, yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, bakıma ihtiyacı olanlar (özürlüler, yalnız yaşayanlar ve yaşlılar), hamileler, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar, kronik hastalığı olanlar (şeker hastalığı, kalp damar hastalıkları, beyin damar hastalıkları, psikiyatrik hastalıklar, kronik solunum sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları), sürekli ilaç kullanan kişiler (özellikle tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları), sokak çocukları ve evsizler. En çok risk taşıyan grup ise özellikle kronik hastalığı bulunan ve yalnız yaşayan yaşlılardır.”
Aşı sıcaklardan korunmak için:
“Günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalıdır. Dışarıda iken hafif ve bol giysiler tercih edilmelidir. Dışarıda çalışması gerekenler, güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık sulu gıdalar almaya dikkat etmelidir. Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde (10.00-16.00) havuz, göl, denize girilmemelidir. Yoğun fizik aktivite gerektiren sporlar için sabah ve akşam saatleri tercih edilmelidir. Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalıdır. Risk altındaki yetişkinler, yaşlılar, bebekler güneş veya sıcak çarpması yönünden dikkatle izlenmeli, bebekler, çocuklar, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park edilmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. Araçların iç ısıları, klima olsa dahi park edildikten çok kısa süre sonra yükselmektedir. Araç terk edilirken herkesin dışarı çıktığından emin olunmalı, güneş gören pencereler güneşlikler ile gölgelendirilmelidir.”