Türkiye’nin en önde gelen ekonomi gazetelerinden “EKONOMİ” gazetesinin aylık yayın organı olan ve yayınları ile tarım sektörünün sesi konumunda yer alan “EKONOMİ TARIM” gazetesi Ocak bülteninde bu yıl 100. yılını kutlayan Uzunköprü Ticaret Borsasına geniş bir yer ayırdı.
Dünya ve Türkiye’den tarım ekonomisi haberleri, tarım politikalarının ürün ve üreticilere etkisi, tarımda teknoloji, sürdürülebilirlik ve finansman; ticaret borsaları, ziraat odaları ve STK önerilerin yer aldığı sayıda genel yayın yönetmeni Ali Ekber Yıldırım, Uzunköprü Ticaret Borsası Başkanı Egeme Aslan ilçemiz tarımı hakkında kapsamlı bir röportaja imza attı. “Uzunköprü Ticaret Borsası 100 Yaşında” başlığı adı altında yayınlanan röportajdan bir kesiti siz değerli okurlarımızla paylaşıyoruz
TÜRKİYE’NİN 3. BÜYÜK ELEKTRONİK SATIŞ BORSASI
“Bu yıl kuruluşunun 100. yılını kutlayacak olan Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde faaliyet gösteren Uzunköprü Ticaret Borsası bölgede tarımsal üretimin ve ticaretin gelişmesinde, verimliliğin artırılmasında ve fiyat oluşumunda çok önemli bir işlevi yerine getiriyor. Türkiye’de Konya ve Polatlı Ticaret Borsası’ndan sonra elektronik satış salonuna sahip üçüncü borsa olan Uzunköprü Ticaret Borsası salon satışında hububatta kimyasal analiz sonuçlarına göre satış gerçekleştiriyor. Borsa’da her gün oluşan fiyatlar sonucunda Türkiye’de referans alınan beş borsadan biri konumunda. Ayrıca ayçiçeğinde Türkiye’de en çok satış yapılan Borsa olması nedeniyle oluşan fiyatlar tüm Türkiye’den, Balkanlardan, Rusya ve Ukrayna’dan takip ediliyor.
Egemen Bey, Uzunköprü Ticaret Borsası’nın bu yıl 100. Yılını dolduran kuruluş hikayesini ve sonrasını anlatabilir misiniz? –
Uzunköprü`de, 655 sayılı yasa ve tüzüğe göre “Uzunköprü Ticaret Borsası” 1925 yılında kuruldu ve 1926’da hizmete açıldı. Türkiye’de ilk kurulan borsalardandır. Ancak gelir yetersizliğinden dolayı bu dönemde uzun ömürlü olmamış, 7 yıl sonra kapatılmıştır. İkinci defa, 30 Mart 1936 tarih ve 2/4276 Bakanlar Kurulu Kararı ile yeniden kurulan Uzunköprü Ticaret Borsası, aynı yıl içinde faaliyete geçmiştir. İlk kuruluş tarihine göre, Uzunköprü Ticaret Borsası yurdumuzda kurulan borsaların 10`uncusu, 2. kuruluş tarihine göre de 19`uncusudur. ur.
Ergene, Meriç nehri ve yeraltı suları verimlikte etkili Uzunköprü’nün bölge ve ülke tarımındaki yeri ve önemi nedir? –
İlçemiz toplamda 560 bin dekarı Çiftçi Kayıt Sistemi(ÇKS)’ne kayıtlı olmak üzere toplamda 760 bin dekar tarım arazisine sahip. Batısından geçen Meriç nehri ve ilçenin ortasından geçen Ergene nehrinin yanı sıra zengin yer altı suyu kaynaklarına sahiptir. Bu sayede üzerinde yetiştirilen tarım ürünlerinde birim alandan alınan verim, bölge ve Türkiye ortalamasının çok çok üzerindedir. Özellikle ilçe tarım arazilerini kuzeyden güneye boylu boyunca geçen Ergene nehrini çevreleyen Ergene Ovası, eşi benzerine dünyada az rastlanan alüvyon tabanlı topraklara sahiptir. Birim alandan alınan yüksek verimin yanı sıra kaliteli ve katma değeri yüksek tarım ürünlerinin yetişiyor olması Uzunköprü’yü tarım ürünleri sanayicilerinin ilgi odağı haline getiren bir cazibe merkezi yapmıştır.
Bölgede öne çıkan 4 temel ürün var.
Bu ürünlerdeki durumu özetleyebilir misiniz? –
İlçemizde uzun yıllardır kuru tarım alanlarında tarımı yapılan ayçiçeği ve buğdaya alternatif kışlık yağ bitkisi olarak kanolanın da ilçede faaliyet gösteren çiftçiler tarafından münavebeye sokulmasıyla alternatif ürün çeşitliliğinin beraberinde tarım ürünleri sanayinde de işlenmiş ürünlere çeşitlilik kazandırmıştır. Özellikle un sanayinde ekmeklik un paçalında yüksek oranda kullanılan buğday çeşitleri ilçemizde yüksek verim ve kaliteyle üretilmektedir. Bu da beraberinde ilçemizde yetişen buğdayların tüm Türkiye’de faaliyet gösteren un fabrikalarına hammadde olarak transferine olanak sağlamaktadır. Benzer şekilde ayçiçeğinde üretimi yüksek verim ve yağ oranlarına sahip ürünlerin yetişiyor olması, ilçemiz sınırları içerisinde yapımına başlanan ve iletim ve sulama tamamlandığında 10 binlerce dekar alanda sulu tarım yapmaya olanak sağlayacak Çakmak Barajı projesi sayesinde verimi kat ve kat arttıracağı muhakkaktır.
BU ÜRÜNLERİ ÜRETEN ÇİFTÇİLERİN DURUMU NASIL?
Uzunköprü’nün verimli ve sulak topraklarında tüm bu ürünlerin tarımsal üretiminin eğitim düzeyi yüksek, bilinçli, teknolojik gelişmeleri takip eden yenilikçi çiftçiler tarafından yapılıyor olması, ilçemizde faaliyet gösteren tarım ürünleri sanayi tesis ve fabrikaları sayesinde yüksek istihdam olanakları, ticareti yapılan veya işlenip satılan ürünlerin lojistik sektörüne sağladığı destek göz önüne alındığında adeta bu dört ürün ilçe ekonomisinin lokomotifi gibidir.
En önemli sorun arazilerin parçalı olması Egemen Bey, bölge tarımında yaşanan sorunlar ve borsa olarak çözüm önerilerinizi de anlatabilir misiniz? –
Bölgemizde tarımsal üretimde yaşanan başlıca sorunlardan birisi arazi yapısının çok parçalı oluşu ve yapılan toplulaştırma çalışmalarının yavaş yürümesi ve bazılarını amacına ulaşamamasıdır. Parçalı arazi yapısının yanı sıra bu araziler üzerinde faaliyet gösteren çiftçi sayısının fazla oluşu devlet ve ilgili sivil toplum kuruluşları tarafından yürütülen tarımsal yayım ve eğitim faaliyetlerinin hedefine ulaşmamasına sebep olmaktadır..
Tarımsal üretimi her geçen gün etkileyen iklim ve su sorunu bölge tarımını nasıl etkiliyor? Ne gibi önlemler alınması gerekiyor? –
. Bölgemizin en büyük sulama kaynağı olan Ergene nehrinin etrafındaki boya, kimya ve deri sanayisi tesislerinin 30 yıla yakın süredir kontrolsüzce nehri ve dolayısıyla nehirden sulanan arazileri kirletmesiyle telafisi mümkün olmayan tarımsal üretim kayıplarına arazi kirlenmelerine sebep olmuştur. Bölgede yaşayan halkta her geçen gün çoğalarak artan kanser vakaları da bu durumun ciddiyetini göstermektedir. İlçemizde 15 yıl önce yapımına başlanan ve Trakya’nın GAP’ı olarak anılan Çakmak Barajı ve sulama kanallarının hala bitirilememiş olması bölgede tarımsal üretimi sekteye uğratmaktadır. Bittiğinde bölgede tarımı yapılan bir çok bitkide %50-90 arası verim ve kalite artışının, çok büyük bir kuru tarım arazisinde sulu tarım yapma imkanı, bir yılda 2 ürün alabilme şansı ve bir çok alternatif tarım bitkisinin bölgede tarımının yapılmasına olanak sağlayacaktır.
Sulama yatırımları tamamlanmalı
İklim krizi, küresel ısınma ve kuraklık son yıllarda üretimin ve üreticilerimizin en büyük risk unsuru haline gelmiştir. Üretim ve ürün çeşitliliği her geçen gün daha da belirsiz hale gelmektedir. Özellikle sulama imkanları olan bölgelerde barajlar ve sulama kanal sistemleri acil olarak hayata geçirilmelidir. Bölgemizde bulunan Meriç ehnri ve gövde inşası 2015 yılında tamamlanan yaklaşık olarak 522 bin dekar arazimizi suyla buluşturacak olan Çakmak Barajı sulama kanal sistemleri hala tamamlanamamıştır. Hali hazırda kanal sistemlerinin ancak yüzde 4’ ü tamamlanmıştır. Siyasal iktidar bu konuya acil olarak el atmalı ve yatırım tamamlanmalıdır.
Eklemek istedikleriniz var mı? –
Bir diğer önemli konu da “toprak ıslahı” meselesidir. Yıllardır kullanılan kimyasal gübreleme, uzun etkili ot ilaçları, anız yakmalar, bilinçsiz vahşi sulama topraklarımızın organik madde yapısına çok zarar vermiştir. Tarım bakanlığı acilen arazilerin toprak tahlillerini zorunlu hak getirerek değer olarak “toprak haritaları” oluşturulmalı ve ekim nöbeti, yeşil gübreleme, organik gübreleme ve çok az etkili ilaç kullanımlarını destekleyerek topraklarımızın kalitelerinin artmasını sağlamalıdır. Unutulmamalı ki tarımın vazgeçilmez 3 unsuru toprak, hava ve sudur.”