Edirne Ziraat Odası Başkanı ve İlçe Ziraat Oda Başkanlarından oluşan Edirne Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu yapmış olduğu toplantının ardından ayçiçeği üreticisinin fiyat beklentisiyle ilgili basın toplantısı düzenledi. Toplantının ardından sırasıyla söz alan oda başkanları ayçiçeği alım fiyatına yönelik beklentilerinin 6 TL olduğunu söyleyip, oluşan fiyat beklentilerinin nedenlerine dair açıklamalarda bulundu.
Ayçiçeği hasadı başlamasına rağmen hükümet tarafından hala fiyatı açıklanmamasının üreticiyi tedirgin ettiğini ve ayçiçeği alım fiyatlarının 6 TL/kg oluşması çiftçiler için ayçiçeği ekimini cazip hale getireceği Ziraat Odaları tarafından öngörüldüğünü açıklayan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, %40 oranındaki maliyet artışlarıyla birlikte hükümetimizden gübre, tohum ve prim desteklerinin bu şartlar göz önüne alınarak tekrar revize edilmesi gerektiğini ifade etti.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Toplantımız sonucunda çıkan sonuçları paylaşıyorum. Ülkemizin bitkisel ham yağ ve sanayinin önemli bir ihtiyacı olan ayçiçeği ürün hasadı ülkemiz üretiminin yüzde 50’sini karşılayan Trakya bölgemizde başlamıştır. Ancak fiyattaki belirsizlik değerli üreticilerimizi tedirgin etmektedir. Girdi fiyatlarındaki artış; gübrede son 1 yılda yüzde 120 ile yüzde 160, mazotta yüzde 38, tohumda yüzde 35 olmuştur. Genel olarak maliyet artışımız ise yüzde 40 oranlarını bulmuştur. Bu maliyet artışlarıyla birlikte hükümetimizden gübre, tohum ve prim desteklerinin bu şartlar göz önüne alınarak tekrar revize edilmesi, ayçiçeği alım fiyatlarının 6 TL/kg oluşması çiftçilerimizde önümüzdeki yıl tekrar ayçiçeği ekimini cazip hale getireceği Ziraat Odalarımız tarafından öngörülmüştür. Çiftçilerimizin ayçiçeği fiyatlarındaki beklentisinin karşılanmaması durumunda ise üreticimiz önümüzdeki yıl kanola ekilişine yönelecek ve ekim alanın azalan ayçiçeği ile birlikte gelecek sezon ülkemizin bitkisel ham yağ açığı daha da artacaktır. Geçmiş yıllarda hasat dönemlerinde üreticimizi kollamak adına uygulanan gümrük vergilerinin bu yıl da geç kalınmadan uygulanmasını Ziraat Odaları olarak talep ediyoruz” dedi.
YILDIZ KILIÇ, GÜMRÜK VERGİSİNİ İŞARET ETTİ
Toplantının ardından söz alan isimlerin arasında yer alan Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Yıldız Kılıç’ta ayçiçeği harmanın başladığını bu günlerde gümrük vergilerinin bir an önce arttırılması gerektiğine vurdu yaptı. Bakanlığın gümrük vergisini belli bir miktar arttırırsa, üreticilerimizin fiyat beklentisinin karşılanacağını düşünüyorum diyerek sözlerini sürdüren Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Yıldız Kılıç; “Ayçiçeğinde yüzde 40-50’lere varan açığımız var. Bu açığın daha da çoğalmaması, üreticilerimizin kanolaya dönmemesi için inşallah bir an önce gümrük vergilerine müdahale edilir ve üreticimiz ezdirilmemiş olur. Bu yıl 40-45 dereceye varan hava sıcaklıklarının yağ oranlarının düşmesine sebep oldu. Beklentimiz, girdi artışlarına ek olarak bu yıl verimlerin de düştüğü göz önüne alınarak fiyatın belirlenmesi yönündedir” dedi.