Edirne Fırıncılar Derneği çatısı altında bir araya gelen fırıncıların, ortak bir karar doğrultusunda Edirne genelinde 200 gr ekmeğin satış fiyatını 2 TL olarak belirlemesinin ardından, Edirne Ticaret Müdürü Mahmut Altun ve Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz’ün eleştirilerinin hedefi olmasının ardından sessizliklerini bozdular.
11 Kasım Çarşamba günü (dün ) basın mensupları ile bir araya gelen ilçemizdeki fırıncı işletmecileri ortak yaptıkları basın açıklamasıyla kendilerine yöneltilen “FAHİŞ FİYAT” iddialarını kabul etmediklerini ifade ettiler.
“ZAM YAPMAYA MECBUR KALDIK.”
Uzunköprü’de 16 fırın adına basın açıklamasını okuyan Ceyhanoğlu Fırın Sahibi Ahmet Ceyhan, maliyetlerin artması nedeniyle zam yapmaya mecbur bırakıldıklarını ifade ederek;
“Son günlerde Edirne ve ilçelerinde gündem olan ekmek fiyatlarının çok konuşulması üzerine haklı gerekçelerimizi anlatmak ve haklılığımızı haykırmak için Uzunköprü Fırıncıları olarak bu basın toplantısını yapmayı zorunlu gördük.
5 Mart 2019 Tarihinde 210 gram ekmeğe 1,50 TL fiyat aldık. Maliyetlerimiz o tarihten bugüne %50 den fazla artmıştır. Ağustos ve Eylül 2019 aylarında bir çuval unu 90,00 – 95,00 TY’ ye alırken bugün 150,00 -155,00 TL’ye, Bir koli mayayı 55,00 TL yerine 95,00 TL’ye, 1 ton odunu 320,00 -330,00 TL yerine 600,00 TL’ye alıyoruz. Elektrik faturalarımız yaklaşık iki katına çıktı. İşçilik maliyetlerimiz arttı Akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar malumunuz. Kur artışları ve iğneden ipliğe gelen zamlar bizi ekmeğe zam yapmaya mecbur bıraktı.” dedi.
Edirne’de fırıncılar olarak üç ay önce Ticaret ve sanayi odasına ve Esnaf Sanatkarlar odası başkanlıklarına ekmek tarifesi için müracaatlar yapıldı, içişleri Bakanlığının yayınladığı genelge doğrultusunda 1 Aralık 2020 tarihine kadar toplantı yapılamayacağı dolayısıyla Ekmek tarife komisyonu kurulamayacağı; tarifelerin en az Ocak yada şubat ayında alınabileceği fırıncılara bildirildi. Bu artan maliyetler karşısında 4-5 ay nasıl dayanacağız, ya zam yapacak yada işyerlerimizde ekmek üretemeyecek duruma geleceğiz. Oysa tüm Türkiye’de Belediye meclis toplantıları, il genel meclisi toplantıları hatta düğünler bile kısıtlamalarla yapılıyor. Ekmeğin tarifesini belirleyecek olan komisyonun nasıl toplanamadığını anlamak mümkün değil” dedi.
“İSTANBUL’U BAZ ALARAK ZAM YAPTIK”
Basın açıklamasında aldıkları zam kararından önce başta çevre iller olmak üzere araştırma yaptıklarını ve İstanbul’un birçok ilçesinde bu uygulamanın yapıldığını ve ekmeğin kg fiyatının 10 TL olduğunu gördüklerini belirten Ceyhan;
“ Sonra bu sorunu nasıl düzeltebiliriz diye çevre illerde araştırmalar yaptık. Gümrük ve Ticaret bakanlığınca 2013 yılında çıkarılan 6502 sayılı yasaya göre belirlediğini öğrendik Çevredeki birçok ilde ve İstanbul’un bir çok ilçesinde ekmek 2,00 TL. Bu illerdeki fırıncı arkadaşların fiyatları Gümrük ve Ticaret bakanlığınca 2013 yılında çıkarılan 6502 sayılı yasaya göre. Edirne genelindeki meslektaşlarımızla görüşerek yasayı ve maliyetlerimizi de göz önünde bulundurarak 6 kasım Cuma gününden itibaren bu yasaya göre Edirne genelinde ekmeği 2,00TL’ye satmaya başladık. Edirne Valiliği Uzunköprü ve çevre ilçelerdeki Belediye başkanlıklarına tebligat gönderdi. Haksız fiyat uyguladığımızı fahiş fiyattan ekmek sattığımızı ve bunun sonucunda yüksek cezalarla karşılaşacağımızı beyan ettiler. Biz unu 100,00 TL’ye Mayayı 50,00 TL’ye alıp ekmeği 2,00 TL’ye satmıyoruz maliyetlerimiz ortada. Ya bu zammı yapacağız yada işyerlerimizi kapatmak zorunda kalacağız.” dedi.
“KEMAL CİNGÖZ BİZE SAHİP ÇIKMADI”
Uzunköprülü fırıncılar Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz’ün kendilerine yönelik yaptığı açıklamaları üzüntüyle karşılaştıklarını belirterek; “Ekmek imalatında kullandığımız hammaddeleri serbest piyasa ekonomisine göre fiyatını belirleyen yerlerden alıyoruz ve ekmeği tarifeye göre satıyoruz. Sizce bu ne kadar adil. Gecemizi gündüze katarak bin bir emek ve zahmetle üretmeye ve hizmet etmeye devam ediyoruz. Ancak talebimizi ilettiğimiz Esnaf odası başkanı ben onlarla bir daha görüşmem diyor. Esnaf Odası başkanı bize sahip çıkmadı. Arkamızda durmadı. Pandemi sürecinde yaşanan kısıtlamalarda kapasitelerimiz % 30 düştü. Bu süreçte lokantalarımız ya kapandı yada paket servisi ile hizmet etmeye başladı. İnsanlarımız eve kapandığı için birçok kişi kendi ekmeğini evinde yaptı. Sosyal medyada sıkça ekmek paylaşımları yapıldı. Ramazan bayramında 4 gün nöbetçi fırın uygulaması yaptık kapı kapı ekmek dağıttık kimseyi mağdur etmedik.” İfadelerini kullandı.
“UNUN ÇUVALINI 100 TL VERSİNLER EKMEĞİ 1 TL’DEN SATALIM”
Basın açıklamaların sonunda ekmek zammında geri adım atmayacaklarını belirten fırıncılar, kendilerine unun çuvalının 100 tl’den verilmesi halinde Uzunköprü’de ekmeği 1 TL’den satacaklarını belirterek;
“ Bizler emekleri tek tek poşete koyduk. ciddi maliyet artışlarımız oldu. Hiçbir arkadaşımız işçi çıkarmadı. Bu süreçte kimseden en ufak bir destek görmedik. Velhasıl biz işimizi ve hizmetimizi en güzel şekilde yapmaya çalışıyoruz. Ekmek fiyatı geri çekilecekse girdi fiyatlarımızda geri çekilmelidir. Bu olursa biz ekmeğin fiyatını ertesi gün indirmeye razıyız. Bize unu 100 tl’den verirlerse bizde ekmeği söz veriyoruz 1 tl’den satarız. Günümüzde bir çayın 1,50 Tuvalet ihtiyacının 2,00 TL olduğu bir dönemde ekmek fiyatının 2,00 TL olması azdır. Siz hiç çöp bidonlarının yanında et ve et ürünleri peynir pirinç bakliyat yada başka bir yiyecek gördünüz mü? Ama her çöp bidonununda ekmeği çöpe atılmış yada asılı olarak her gün görmekteyiz. Biz Uzunköprülü fırıncılar olarak fahiş fiyat ve stokçuluk iddialarını kabul etmiyoruz.” ifadelerine yer verdi.