Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Yıldız Kılıç , Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan buğday fiyatlarını değerlendirerek, üreticinin memnun olmadığını ve verilen fiyatın beklentiyi karşılamadığını söyledi Edirne’de ilçe ziraat odası başkanları ile yaptıkları toplantıda dekar maliyetinin 6 lira olması sebebiyle buğday alım fiyatının kilogramını 8 buçuk lira olarak beklediklerini söyleyen Kılıç, verilen fiyatın yeterli olmadığını belirtti. .
GEÇEN YIL İLE BU YIL ARASINDA FARK VAR
Açıklanan fiyatların üreticileri üzdüğünü ve geçen yıl ile bu yılki giderleri karşılaştıran başkan Kılıç “Geçen yıl açıklanan taban fiyatıyla bu yıl arasında 1 ton mazot alırken 800 kilograma düşmüş. Geçen yıl 3 ton buğdayla 2 ton gübre alırken bu yıl 3 ton buğdayla 1 buçuk ton gübre alabiliyoruz. Bu bizim refah seviyemizin yükseleceğini daha iyi olacağını ümit ederken bu bir tık daha geriye düştüğünü görüyoruz” dedi.
“BU FİYAT BEKLENTİYİ KARŞILAMADI”
Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Yıldız Kılıç 10 gün önce ilçe oda başkanları ile toplantı yaparak maliyet hesabı yaptıklarını belirterek, “Bu hesapta ilimizde aşağı yukarı ortalama verimi 400 kilo baz alarak hesapladığımızda 6 lira gibi dekar maliyeti çıktı. Bizde bunun karşılığında en azından insanların işçiliğini rahat yapabilmesi, çoluğunun çocuğunun geçimini düşünerek hesapladığımızda 8 buçuk lira gibi rakam olmasının uygun olacağını düşünmüştük. Cumhurbaşkanımız alım fiyatını 6 lira 5 kuruş. olarak açıklarken, TMO’ya ürünü teslim ettiğimizde 1 lira gibi prim desteği vereceğini söyledi. O desteği de sonbahar gibi vereceği bilgisini aldık. Biz 6 lira maliyet 8 buçuk lira fiyat beklentisi içindeyken bu beklentiyi karşılamadı. O yüzden çok memnun olduk demek doğru olmaz açıkçası” dedi.
“ DÜNYA PİYASASINDAN AZ ”
Başkanı Kılıç “Şu an dünya piyasalarına baktığınızda 500 doları geçen fiyatlar var. Biz kendi kendimize yetebiliyoruz. Ama örneğin geçen 41 ilde kuraklık vardı 13-14 milyonda kaldık. Biz ortalama 18-20 milyon ton ürün çıkardığımızda kendi kendimize yetiyoruz. Bizim aşağı yukarı 29 milyon ton ürüne ihtiyacımız var. Dışarıdan buğday alıyoruz, tekrar dışarıya makarna, un gibi ürünleri pazarlıyoruz. Sonuç itibariyle yurtdışındaki fiyatlar bugün alıyoruz dediğinizde 8.250 gibi fiyata tekamül ediyor. Bizim üreticimize verilen rakam tabi bunun altında kalıyor. Biz önümüzdeki günlerde ihale açıp buğday almaya kalktığımızda bu rakamlardan aşağı alma şansımız yok. Bizim refah payımızı düşünerek bu rakamları kendi üreticimize niye veremiyoruz? Bunlar bizi düşündürüyor” dedi.
“REFAH SEVİYEMİZ GİDEREK DÜŞÜYOR”
Geçen yıla göre bu yıl maliyetlerin yükseldiğini ve çiftçinin alım gücünün daha da düştüğünü aktaran Başkan Kılıç , “Kıyaslama yaptığımızda geçen yıl açıklanan taban fiyatıyla 3 ton buğday sattığımızda 1 ton mazot alıyoruz. Bu yıl kıyaslama yaptığımızda 3 ton mazotla 800 kilo mazot alabiliyoruz. Bizim TMO Genel Müdürümüz Aralık ayında Edirne’ye gelmiş, burada yaptığı açıklamada maliyetlerin yükseldiğine bakmayın siz işçiliğinizi yapın, gübreyi, mazotu kısmayın gereğini yapın bizde gereğini yapacağız demişti. Bu söylemin üzerine bizde üreticiler olarak gerçekten biraz rahatlamıştık. Ama şimdi açıklanan fiyatlara baktığımızda. Geçen yıl açıklanan taban fiyatıyla bu yıl arasında 1 ton mazot alırken 800 kilograma düşmüş. Geçen yıl 3 ton buğdayla 2 ton gübre alırken bu yıl 3 ton buğdayla 1 buçuk ton gübre alabiliyoruz. Bu bizim refah seviyemizin yükseleceğini daha iyi olacağını ümit ederken bu bir tık daha geriye düştüğünü görüyoruz. Biz üreticiler olarak üzdü. Umuyorum ki bakanlık, Cumhurbaşkanlığı değerlendirmeler yapıp destekleme modellerini değiştirerek, arttırarak inşallah üreticilerimize bir miktar desteği verip refah payını yükseleceğini, öyle bir ortam oluşacağını umuyorum” dedi.