Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

UZTB, Türkiye Ürün İhtisas Borsası Ortağı Oldu

100 Milyon sermaye ile

100 Milyon sermaye ile kurulan ve ülkemizde 10 milyon ton depolama alanına ulaşması hedeflenen Türkiye Ürün İhtisas Borsasına, Uzunköprü Ticaret Borsası da ortak oldu.

Lisanslı depolarda korunan tarım ürünlerini temsil edecek elektronik ürün senetlerinin işlem göreceği, uluslararası düzeyde faaliyette bulunacak Türkiye Ürün İhtisas Borsası kurularak hizmete girerken, Borsa’nın ortakları arasında Uzunköprü Ticaret Borsası’da yer aldı.

Ülkemizde 10 milyon ton depolama alanına ulaşması hedeflenen ve şu an itibarı ile 1.694 milyon ton depolama hacmine ulaşan Lisanslı Depoculuk sisteminde, depolanan Tarımsal Ürünler karşılığı verilecek olan EÜS’lerin (Elektronik Ürün Senetlerinin ) işlem göreceği, Ürün İhtisas Borsası kuruluş kararı alındı. Bakanlar Kurulu Kararından geçen ,Cumhurbaşkanının  imzaladığı ve Resmi Gazete’de de yayınlanan karar üreticilerde büyük heyecan uyandırdı.

100 Milyon sermaye ile kurulacak olan Ürün İhtisas Borsası ortakları arasında % 51 pay ile,TOBB ve 21 İl ve 12 İlçe Ticaret Borsası da yer alırken Uzunköprü Ticaret Borsası da 12 ilçe borsası arasında yer alan borsalardan biri oldu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi’nin desteğiyle 7 yıldır kurulamayan ürün borsasının hayata geçirildiğini söyleyen Uzunköprü Ticaret Borsası Başkanı Egemen Arslan, gururlu olduklarını belirterek; “Gerçekten ülkemizde bu borsanın kurulması için büyük mücadele ettik. Şimdi hem kurucu ortak hem de ürün platformuyla bu yapının temel unsuru olarak hareket edeceğiz.  Kurulan yeni borsa sayesinde hem ürünler tüm süreçlerinde kontrol altına alınacak, hem çiftçinin ürünü daha fazla değerlenecek. Lisanslı depolarla entegre şekilde çalışacak olan ürün borsası, bu depodaki ürünlerin de depoda dururken alınıp satılmasını sağlayacak.’ Lisanslı Depoculuk ve Ürün İhtisas Borsası’nın kurulmasına yönelik de önemli teşviklerin hazırlandığını açıklayan Başkan Arslan  yapılacak revizyonlarla teşviklerin sağlanacağını belirterek, şöyle devam etti:
‘Ürününü lisanslı depolara getirecek olanlara verilecek desteklerden biri nakliye ücretlerine yönelik olacak. Örneğin ton başına 25 TL nakliye ücretini karşılanacak. . Ayrıca ürünün analiz ücretinin tamamını ve depo kira ücretinin tamamı ödenecek. . Lisanslı depo yatırımları öncelikli yatırım kapsamında değerlendirilip 5. bölge kapsamında değerlendirilecek. Her iki sistem de hedefine ulaştığında ülkemiz tarım ürünleri rekabet edebilir hale gelecek.’