Trakya Birlik (TB) Yönetim Kurulu Başkanı, Ak Parti Edirne Milletvekili Rafet Sezen, önceki gün birlik tarafından açıklanan ön alım fiyatının Türkiye’deki 1 buçuk milyon tona yakın üretimi karşılayan bir rakam olmadığını fakat Trakya Birliğin de kendini korumak zorunda olduğunu söyledi.
Açıklanan rakamlar konusunda çiftçinin memnuniyetine de değinen Sezen; “50 dönüm tarlayla lüks yaşama hayali mümkün değil. Biz 3 Lira da versek fiyat onu tatmin etmez” diye konuştu.
Milletvekili Sezen, ayçiçeği ön alım fiyatlarının açıklanırken ithal maliyetleri, iç piyasa oluşan fiyatlar ve olası risklerin göz önünde bulundurulduğuna dikkat çekti. Bu sezon 1.817 olarak açıklanan ön alım fiyatının Perşembe’den itibaren ödenmeye başlayacağını da söyleyen Sezen; “Herkesin merak ettiği kesintiyi de söyleyeyim. Trakya Birliğin 8, 9 Lira gibi ham maliye ve yüzde 2 stopaj kesintisi var. Bunun dışında hiçbir rakam kesintisi olmamaktadır kooperatiflerde. Perşembe gününden itibaren ortaklarımıza ödemeler başlayacaktır. Bunu da belli bir sistem içerisinde götürmek zorundayız çünkü Pazar akşamı itibariyle 178 bin ton ayçiçeğini almış bulunmakta Trakya Birlik. Bugün de heralde akşama kadar 190 bin tonu geçecektir mübayamız” dedi. SEZEN: “BİRLİK KENDİNİ KORUMAK ZORUNDA” Trakya Birliğin profesyonel bir kuruluş olduğunun altını çizen ve kendisini koruması gerektiğini ifaden eden Sezen şöyle devam etti; “Türkiye’de Trakya Birlik fiyatı açıklayınca sanki devletin verdiği bir taban fiyat veya öyle bir algı oluşuyor. Aslında bu Türkiye’deki 1 buçuk milyon tona yakın üretimin rakamı değil. Trakya Birlik kendisini korumak zorunda. Profesyonel bir şekilde yönetilmesi gereken bir kuruluş. Bir tarafta kooperatifçilik ağırlığı var 48 kooperatifle ama öbür tarafta da 2013’te çıkan yasayla özel bir şirket haline geldi. Bunun ikisini bir yerde buluşturup piyasada eşit şartlarda rekabet etme şansımız maalesef yok. O nedenle devletin, özellikle de hükümetin alması gereken kararlar var. Bu kararlarda mücadelemiz devam etti. Ama dün akşam saatlerine kadar beklediğimiz gözetim fiyatı açıklaması olmadı. Sadece bu konuda aldığım bilgi, başbakanın önünde imzada olduğu yönünde. Biz fiyatı verdik. Ben tüm bölge çiftçimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Türkiye’de tarımda bir plânlama yapılması lazım. Bunun üzerinde çalışmalar var ama işin bu tarafı ağır yürüyor. Yani 50 dönüm tarlayla bir lüks yaşama hayali mümkün değil. Hatta 100 dönüm tarlayla da bunu sağlamak mümkün değil. Siz ürün fiyatını ne verirseniz verin o geliri elde etmesi mümkün değil insanımızın. Bir de bu verimlilikle bağlantılı bir olay. Yani 50-100 kilo Ayçiçeği biçen arkadaşa biz 3 Lira da versek onu tatmin etmez.”