Toprak Mahsulleri Ofisi çeltik üreticilerinin merakla beklediği 2019 yılı çeltik alım fiyatlarını açıkladı.
2018 yılında ton başına 2 Bin 600 TL olarak açıklanan 60 randımanlı Osmancık çeşidi çeltik alım fiyatı %17,3 arttırılarak ton başına 3 Bin 050 TL olarak belirlendi.
Çeltik alım fiyatları ürün çeşidine göre;
Baldo, Gönen, Edirne çeşit çeltikler: 3.800 TL/TON
Cammeo, Romeo, Keshan, Galileo, Tunca, Köprü CL, Özgür CL, Güneş CL, Beşer, Proteo, Fedra, Barone CL: 3.500 TL/TON
Osmancık-97, Gala, Çakmak, Efe, Yatkın, Paşalı, Halilbey, Durağan, Kızıltan, Hamzadere, Sur CL, Ülfet, Sarhan, Imı 2554, Boyabatkalesi, Rekor CL, diğer yerli ıslah çeşitler: 3.050 TL/TON
Vasco, Ronaldo, Meco, Nembo, Colombo CL, Kikko, Ribaldo, 7721, Rocca, diğer yabancı ıslah çeşitler: 2.900 TL/TON
Luna: 2.700 TL/TON olarak açıklandı.
“ÜRETİCİLER %66 KAR ELDE EDECEK”
TMO tarafından yapılan açıklamada 60 randıman Osmancık çeltik için belirlenen ton başına 3 Bin 050 TL fiyata bakanlıkça verilecek 180 TL/Ton pirim ve diğer desteklerin eklenmesiyle birlikle ton alım fiyatının 3 Bin 230 TL’ye kadar çıkacağı belirtildi. TMO tarafından yapılan açıklamada ayrıca belirlenen fiyatlarla birlikte çeltik üreticilerin ekim maliyetlerine göre %66 yani ton başına 1280 TL gelir elde edecekleri belirtildi.
TMO TARAFINDAN ÇELTİK ALIMLARINDA İZLENECEK POLİTİKALAR
TMO, Türkiye genelinde bulunan yaklaşık 210 iş yerinde ve protokol imzalanan lisanslı depolarda çeltik alım faaliyeti gösterecektir.
TMO iş yerlerine veya sözleşme imzalanan lisanslı depolara çeltik bırakan Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticilerden belgelerindeki çeltik üretim miktarının tamamı satın alınacaktır.
TMO ile protokol imzalayan lisanslı depolara ürün teslim eden üreticiler çeltiklerini elektronik ürün senedi (ELÜS) olarak TMO’ya satabileceklerdir.
Üreticilerimizin lisanslı depoları kullanmaları menfaatlerine olacaktır. Nitekim lisanslı depolara ürün teslim edilmesi halinde; %2 stopaj, %2 SGK prim kesintisi muafiyeti, 25 TL/Ton nakliye desteği, araç başına 25 TL analiz desteği ve depo kira ücreti desteğinin yanında T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ürün bedelinin %75’ine kadar sıfır (%0) faizli 9 ay vadeli kredi kullanma imkânı ile peşin ödeme gibi avantajlar mevcuttur.
TMO iş yerlerinde tüm kesimlerden 31 Aralık 2019 tarihine kadar emanet alım yapılacaktır.
Tüccar ve şirketler; talepleri hâlinde TMO depolarında bulunan emanet çeltikleri ile TMO ile protokol imzalayan lisanslı depolarda bulunan çeltiklerini (ELÜS olarak) 1 Nisan – 31 Temmuz 2020 tarihleri arasında TMO’ya satabileceklerdir.
Üreticilerimizin TMO iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla uygulamaya konulan randevulu alım sistemine devam edilecektir.
Randevular İnternet üzerinden www.tmo.gov.tr veya randevu.tmo.gov.tr adreslerinden alınabileceği gibi yine internet sitesi üzerinden şube müdürlüklerimiz ile ajans amirliklerimizden de alınabilecektir.
Pazar günleri hariç, haftanın 6 günü alım yapılacaktır.
Ürününü TMO depolarına emanete bırakan üreticiler makbuz senedini kullanarak TMO’dan %30 avans alabilecektir.
Üretici ve tüccarlar, emanete bırakılan çeltik için TMO’nun anlaşmalı olduğu bankalardan kredi kullanabileceklerdir.
TMO’nun anlaşmalı olduğu bankalardan makbuz senedi ile kredi kullanan tüm kesimlerin bankalara olan yükümlülüklerini yerine getirerek ürünlerini TMO’ya satmamaları durumunda bankalara ödemiş oldukları faizin %25’i TMO tarafından karşılanacaktır.
Ürün bedeli ödemeleri, çeltiğin TMO’ya teslim edildiği tarihten itibaren 10 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacaktır. Ürününü lisanslı depolar üzerinden Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) olarak TMO’ya satanlara ise ödemeler peşin yapılacaktır.
2019 Dönemi TMO Çeltik Alım Fiyatları aşağıdaki şekilde belirlenmiş olup geçen yıla göre %17,3-22,7 arasında artış yapılmıştır. Bu fiyatlara ilave olarak Bakanlığımızca ton başına 180 TL/Ton prim ve diğer destekler de verilmektedir.
TMO’YA ÇELTİK TESLİM EDECEK ÜRETİCİLERİN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER
ÇKS bilgilerini güncellemeleri, Randevularını mutlaka almaları, Ürünlerini randevu alınan gün getirmeleri, Anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri, Lisanslı depolara ürün teslim edeceklerin bankadan yatırım hesabı açmaları,Ürünün, iş yerlerimize/lisanslı depolara ürün sahibi tarafından veya vekâlet verilerek getirilmesi gerekmektedir.
Üreticiler, TMO işlemleri ile ilgili her türlü bilgiyi TMO internet sitesinden, TMO iş yerlerinden ve Alo Ürün Hattından [312 416 34 10 (8 hat)] alabileceklerdir.
ANLAŞMALI BANKALAR
Halkbank, Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası, Akbank, Albaraka Türk, Denizbank, Garanti Bankası, İş Bankası, Şekerbank T.A.Ş., Türkiye Ekonomi Bankası (TEB), Yapı ve Kredi Bankası