Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

SÜT SUDAN UCUZ HALE GELDİ

Meriç Ziraat Odası Başkanı

Meriç Ziraat Odası Başkanı Ergin; “Süt üreticisinin sorunlarının gün geçtikçe büyüyor, Süt fiyatı sudan ucuz hale gelmiş durumda”
Meriç Ziraat Odası Başkanı (MZO) Ömer Ergin, süt üreticisinin sorunlarının gün geçtikçe büyüdüğünü ifade ederek ‘’Süt fiyatı sudan ucuz hale gelmiş durumda. Süt sektöründe büyük sıkıntılar var. Biran önce bu duruma önlem alınmalı’’ dedi.
Süt üreticisinin maliyet girdilerinin oldukça yüksek olduğunu anlatan MZO Başkanı Ergin, çok düşük kazançlarla üretim yapıldığını belirtti. Çiğ süt fiyatının en az 1 lira 30 kuruş olması gerektiğinin altını çizen Ergin, üreticinin desteklenmesi ve yem fiyatlarına düzenleme gelmesi gerektiğini kaydetti.
Türkiye’de tarım ve hayvancılık sektöründe işlerin iyi gitmediğini belirten Ergin, ‘’Sütün fiyatı yükseleceğine düşüyor, buna karşılık yem fiyatları başta olmak üzere girdi fiyatları yükseliyor. Dünyada hayvancılık yapan ülkeler bakıldığında 1 litre süt ile 1,7 kilogram kesif yem satın alınabilirken, Türkiye’de 1 litre süt ile 600 gram kesif yem (dane yemler, kepek, küspe, sanayi yemi v.b) satın alınabiliyor’’ şeklinde konuştu.
Süt üreticisinin desteğe ihtiyacı olduğunu da kaydeden Ergin, “Avrupa ülkelerine bakıldığında tarım ürünlerinin desteklenmesinde devletin tarım politikaları uygulanmakta üretilen tarım ürünü ürün maliyet fiyatının yüzde 50’si oranında gününde ödenirken, bizim ülkemizde tarım ürünleri desteklemesi yok denecek kadar az ve 1 yıl geriden desteklenmektedir’’ dedi.
Süt fiyatlarının düşmesinin hayvan varlığını da olumsuz etkilediğini ifade eden Ergin, şöyle devam etti:
‘’Süt fiyatlarının düşmesi nedeniyle birçok üretici iyi cins damızlık düve ve ineklerini kesime sevk etmeye başladı, acilen tedbir alınmazsa Türkiye’de süt sığırı kalmayacak.
Üreticilerin ayakta kalabilmeleri için sütün litresinin en az 1 lira 30 kuruş olması gerek. Acilen sütteki düşüşlerin önüne geçilmeli, sanayicilere ve üreticilere planlama getirilmelidir. Çiğ süte yapılan destekleme yeterli değildir, Çiğ süt desteklemesi acilen artırılmalı ve yem fiyatlarındaki kontrolsüz yükselişe müdahale edilmelidir. Üreticiye acilen yem desteği yapılmalı, elektriğe de sübvansiyon uygulanmalıdır.”