Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

RAKİPLER DEĞİŞTİ AMA SEÇİMİ “KAZANACAK ADAY” DEĞİŞMEDİ

2014 yılında Ekmeleddin İhsanoğlu’nun
  • 2014 yılında Ekmeleddin İhsanoğlu’nun karşısında %51,79’luk oranla seçimi kazan Cumhurbaşkanı Erdoğan, aradan geçen 9 yıl ve seçmeni direk etkileyen tüm olumsuz gelişmelere rağmen Kılıçdaroğlu karşısında %52.18’lik oranla zafere ulaştı, kazanacak aday tartışması bir kez daha alevlendi…

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine “Türkiye Yüzyılı” mottosuyla hazırlanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, %52.18 oy oranıyla almış olduğu seçim galibiyetinin ardından, sandık sonuçlarının işaret ettiği detaylar milyonlarca kişinin gündeminde yer almaya başladı. Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin tartışmasız kaybedeni haline gelmiş Millet İttifakı cephesinde henüz alınmış radikal bir karar açıklanmamış olmasına rağmen; ilerleyen sürecin ana gündem maddesini “KAZANACAK ADAY” söyleminin oluşturması bekleniyor.
AKŞENER’İN ÇIKIŞININ SEÇİME ETKİSİ SORGULANIYOR
“KAZANACAK ADAY” söylemini millet ittifakı adayı belirlenmeden aylar öncesi siyasetin ana gündem maddeleri arasına sokmayı başaran İyi Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Meral Akşener’in “KAZANACAK ADAY” çıkışının seçime olan etkileri İyi Parti ve CHP kanadında uzun süre tartışılacak bir konu haline geldi.
İyi Parti cephesinde seçimin mağlubiyetinin faturası daha şimdiden CHP’ye kesildi. Genel başkanları Akşener’in tüm uyarılarına rağmen Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylık dayatmasının sonucunda oluşan kaçınılmaz seçim mağlubiyetinin, Ekrem İmamoğlu veya Mansur Yavaş’ın adaylığında galibiyete dönüşeceği fikri kabul görmüş durumda.
CHP kanadında ise, Akşener’in 3 Mart 2023 tarihinde masayı devirmesinin cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasına yönelik olumsuz etkileri gündemi oluşturuyor. Akşener’in “KUMAR MASASI”, “İYİ PARTİ KISKACA ALINDI”, “ŞAHSİ HIRSLAR TÜRKİYE’YE TERCİH EDİLMİŞTİR”, “ALTILI MASA MİLLET İRADESİNİ YANSITMIYOR” söylemlerinin seçmende güven sorunu yarattığı fikri ağır basmaya başladı.
Yaşanan gelişmeler ışığında Millet ittifakının önemli iki aktörü olan İyi Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin seçim ortaklığına dair nasıl bir yol haritası çizeceği 2024 yerel seçimleri öncesinde kamuoyunun en çok merak ettiği konuların başında yer alırken, bu yönde verilecek nihai karar ise partiler içerisinde yapılacak olan hesaplaşmaların sonrasına bırakılmış durumda.
İHSANOĞLU, KILIÇDAROĞLU’NDAN DAHA DİŞLİ ÇIKTI
2007 yılında yapılan anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanı belirleme yetkisinin meclisten alınıp millete devredilmesi sonrasında 2014-2018-2023 yıllarında yapılan seçimlerin galibi olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 21 yıldır almış olduğu seçim zaferine bir yenisini daha ekledi.
Aday olarak girdiği 3 cumhurbaşkanlığı seçiminden de sandıktan çıkmayı başaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 seçimlerinde kamuoyunda oluşan algının aksine en rahat seçimlerinden birini yaşadı.
2014 yılında çatı adayı formülü ile rakibi olan Ekmeleddin İhsanoğlu’nun karşısında %51,79’luk oranla seçimi kazan Cumhurbaşkanı Erdoğan, aradan geçen 9 yıl ve 15 Temmuz Darbesi, Korona Virüs Salgını, Mülteciler, Ekonomik Kriz, 6 Şubat Depremi gibi seçmeni direk etkileyen gelişmelere rağmen Kemal Kılıçdaroğlu karşısında %52.18 ‘lik oranla zafere ulaştı.
HALK OYLAMASIYLA YAPILAN CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ
• 2014 YILI – Katılım oranı: % 73,72- Recep Tayyip Erdoğan; %51,79, Ekmeleddin İhsanoğlu: %38,44, Selahattin Demirtaş: %9,76
• 2018 YILI- Katılım oranı: % 86.64 – Recep Tayyip Erdoğan: %52.54, Muharrem İnce: 30,67, Meral Akşener: 7.33, Selahattin Demirtaş: 8.35, Temel Karamollaoğlu: 0.88, Doğu Perinçek: 0.19
• 2023 YILI 2. TUR – Katılım Oranı %83.87 – Recep Tayyip Erdoğan; %52,18, Kemal Kılıçdaroğlu: %47,82