Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Milli Tarım Projesi Üreticinin Yüzünü Güldürdü

Başbakan Binali Yıldırım; “Çiftçinin

Başbakan Binali Yıldırım; “Çiftçinin kullandığı mazotun yarısını devlet tarafından karşılanacak”
İzmir Ödemiş’te Tarım Lansmanı ve Girişimci Kadın Çiftçiler Ödül Töreninde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, Milli Tarım Projesini açıkladı. Programda havza bazlı üretime destek verileceğini belirten Yıldırım, çiftçinin kullandığı mazotun yarısını devlet tarafından karşılanacağını açıkladı.
İşte Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı Milli Tarım Projesinin satır başları;
HAVZA BAZLI ÜRETİME DESTEK
“Milli Tarım Projesi kapsamında tarımda havza bazlı üretime destek verilecek. Şimdiye kadar destekler veriliyordu ama daha bilinçli hale gelecek. Türkiye’deki tüm ilçeler, iller tarım yapılan her yer tek tek masaya yatırıldı. 941 havza ortaya çıktı. Bu havzalarda hangi ürünler yetişir, arpa, buğday, çeltik. Ürünleri havzalara uygun 50 tane ürün var. Bizim için önemli sonuç alacak stratejik 19 ürün belirledik. Bu ürünleri hangi havzalarda daha iyi daha az maliyetli yetişiyor diye dağıttık. Mesela buğday her yerde desteklenecek. Yurdun hangi köşesinde buğday ekerseniz ekin destek alacaksınız. Yem bitkileri her yerde desteklenecek.”
HERKES KAFASINA GÖRE DEĞİL HAVZASINA GÖRE EKİM YAPSIN
Adana Ceyhan’da kuru fasulye, nohut, çavdar gibi 14 ürünün desteklendiğini ifade eden Yıldırım, bunlar dışında bir ürün ekmek isteyen ekebilir ama destek alamayacak. Piyasa düzenini sağlamak için Toprak Mahsulleri Ofisi etkin bir şekilde kullanılacak. Herkes kafasına göre değil havzasına göre ekim yapsın. Hem çiftçi kazansın hem memleket kazansın.
PİYASADA FİYAT İSTİKRARI SAĞLANACAK
“Havza modeliyle vatandaşın kazanacak. Türkiye artık akıllı tarıma geçiyor. Planlamaya geçiyor. ‘Ekelim de Allah kerim’ diyelim ama bununla yetinmeyelim baştan tedbirimizi alalım. Patates burada vazgeçilmez bir üründür. Bir başka il diyor ki ‘patates iyi para getiriyor biz de ekelim.’ Herkes patates ekince piyasa çöküyor. İstikrarlı, düzenli yaptığın işin karşılığını alacaksın. Nasırlı elin karşılığını alacaksın. Arz fazlası ya da arz azlığı olunca mağduriyet oluşuyor. Piyasada fiyat istikrarı sağlanacak” dedi.
GÜBRE FİYATLARI YÜZDE 23 DÜŞTÜ
“Çiftçiler 1 yıl içinde tek bir başvuru yapacak. 12 parçaya yayılmış destekler hiç bir işe yaramıyor. ‘O zaman öyle bir şey yapalım ki insanların aldığı destek anlamlı hale gelsin’ dedik. Yılda iki sefer bir ekim zamanı bir de hasat zamanı destek vereceğiz. Gübrede KDV’yi kaldırdık. Yüzde 18 ucuzlayacak. Tarım Kredi Kooperatifi burada bir çalışma daha yaptı. Gübre fiyatlarını yüzde 23 düşürdü. Böylece gübrede neredeyse 4’te 1 oranında bir iyileşme sağladık. Mazotta da şimdi bir karar verdik. Çiftçinin kullandığı mazotunun yarısı kendinden yarısı bizden” açıklamasında bulundu.
MAZOTUN YARISI DEVLETTEN
“Gübre tarımda maliyeti en fazla arttıran bir unsur. İkinci ne, mazot. Gübreyle ilgili söyledim yüzde 23 indirim sağlandı. Mazotta da şimdi bir karar verdik. Çiftçinin kullandığı mazotunun yarısı kendinden yarısı bizden.”
184 OVA SİT İLAN EDİLECEK
“Arazi toplulaştırması bir bakanlıkta, sulama başka bakanlıkta. Dolayısıyla burada istediğimiz gibi ilerleyemiyoruz. Araziler bölünüyor, bölünüyor. 10 parçaya, 20 parçaya bölündü kimseye faydası yok. Şimdi 7 milyon hektar araziyi 2023’e kadar toplulaştıracağız. Bu sefer ne olacak ektiğiniz, biçtiğiniz alan bize karşılığını verecek. Emeğimizin karşılığını alabileceğiz. Toplulaştırma ve sulama işini tek bakanlıkta toplayacağız. O bakanlığın adı da Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı.”
DAMIZLIK AMACIYLA İTHALAT
“Eti ucuzlatacağım, et ihtiyacını karşılayacağım diye bu kadar zengin toprakları olan, bu kadar imkanı olan bir ülkenin, sürekli ithalat yapması akıllı bir iş değil. Onun için 25 ilimizde mera hayvancılığı yetiştirici bölgeleri oluşturuyoruz. Bu illerimiz toplam mera varlığımızın yüzde 52’sini büyükbaş hayvan varlığımızın yüzde 32’sini oluşturuyor. Bu meralar, teröristlerin dolandığı yerler, onlar gidecek mal, davar yayılacak. Meralarda hayvancılık yapmak isteyenlere ıslah yapma şartıyla cüzi paralarla kiraya vereceğiz”