Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Meriçli Üreticilerin Yer Fıstığı Zaferi

Meriç Ziraat Odası Başkanı

Meriç Ziraat Odası Başkanı Ömer Ergin; “Laboratuvar incelemelerinde protein bakımından oldukça yüksek sonuç veren “Meriç Yer Fıstığı” üreticimizin yüzünü güldürecek”
Meriç ilçesinde yer fıstığı için uygun hava ve toprak koşullarına üreticilerin çabası da eklenince bölge yeni bir ürün kazandı, bu yer fıstığı ürününün hasadı da başladı.
Bu yıl yaklaşık 4 bin dönümlük alanda fıstık ekimi yapılırken önümüzdeki yıl ekimin iki katına çıkması bekleniyor. Meriç Kaymakamı İzzet Cem Eser, fıstıktan elde gelirin yüksek olduğunu belirterek, “Yer fıstığı, ayçiçeği ve buğdayın yerini almaya başladı” açıklamasını yaptı. Uçsuz bucaksız fıstık tarlalarında tarım işçileri fıstıkları elle topladıktan sonra kurumaya bırakıyor. Daha sonra ise hasat makinesiyle saplarından ayrılıyor.Yer fıstığı bölgenin lokomotif tarım ürünü olan çeltikten sonra en çok gelir getiren ürünlerin başında geliyor. Geçtiğimiz yıllarda kısıtlı arazide ekimi yapılan bu yıl 4 bin dönümlük alanda ekim yapıldı. Dönüm başına ortalama 300 kilogram verim alan üreticiler fıstığın tonunu da yaklaşık 7 bin liraya satıyor.
Meriç Kaymakamı İzzet Cem Eser, bölgenin yer fıstığı yetiştirilmesi için çok uygun olduğunu belirterek, ekim alanlarını genişlettiklerini söyledi.
Yer fıstığının gelir getirici bir ürün olduğunu vurgulayan Eser, “Bu sene itibariyle 4 bin dönümlük alana fıstık ekimi yaptık. Yer fıstığı ayçiçeği ve buğdayın yerini almaya başladı. Ekim alanlarımız önümüzdeki yıllarda giderek büyüyecek. Devletimizin ve hükümetimizin üreticilere destekleri var. İlçe de üretici, devlet ve sivil toplum örgütleri işbirliğinde yer fıstığı ekiminin gelişmesi için mücadele ediyoruz. Bu yıl itibariyle fıstık tarımını daha çok makineleşmeyle ekim ve hasat etmeye gayret gösteriyoruz. Meriç Yer Fıstığı’nı coğrafi işaretini almak için girişimlerimiz sonuçlanmak üzere. Marka ve patent çalışmalarımızda sürüyor. Çiftçimize daha çok gelir getirmek için ne yapılması gerekiyorsa yapacağız” dedi.
Meriç Ziraat Odası Başkanı Ömer Ergin de yapılan laboratuvar incelemelerinde Meriç’te üretilen yer fıstığının protein değerlerinin yüksek olduğunu ifade etti.
Trakya’da geniş kapsamda yer fıstığı üretilen tek yerin Meriç İlçesi olduğunu aktaran Ergin, “Bir ürünün yetişmesi hava, toprak ve su koşullarının sağlanması gerekli. Bu üç unsur bölgemizde fıstık tarımı için çok elverişli. Bunun üzerine birde Meriç ilçesinin bilinçli üreticileri eklenince Meriç Yer Fıstığı ortaya çıkıyor. İlk denemelerimize 4 yıl önce başladık. Yüksek verim de ürün alındı. Katma değeri diğer kültür bitkilerine göre biraz daha iyi. Böyle olunca ekim alanları giderek büyüdü. Bu yıl 4 bin dönüm kadar bir alanda ekim yaptık. Özellikle Alibeyköy, Nasuhbey, Kadıdondurma ve Umurca köylerinde yoğun bir ekim var. Bir dönümden 250-350 kilogram arasında bir verim alınıyor. Kilogram fiyatı da ortalama 7 liradan satılıyor. Bu anlamda üreticimizin yüzü yer fıstığıyla gülüyor” şeklinde konuştu.