Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Koronavirüs, İl Genel Meclis Bütçesini Düşürdü

Edirne İl Genel Meclisi
  • Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş; “Geçen yıl 90 milyon olan bütçemizi bu yıl ancak 85 milyon ile bağlayabildik”

Edirne İl Genel Meclisi Kasım ayı oturumları devam ediyor. Meclis, dün Mehmet Geçmiş başkanlığında toplandı. Mecliste gündem konusu ise İl Özel İdaresinin bu yılki bütçesindeki düşüştü. Bütçedeki bu düşüşün sebeplerini anlatan ve geniş kapsamlı bilgiler veren Başkan Geçmiş, “2020 yılı ülkemizde felaketlerle başlayan bir yıl oldu. Cenab-ı Allah inşallah böyle günleri bir daha yaşatmasın diyoruz. Fakat bütün Dünyayı saran bu pandemi ülkedeki bütün en küçük esnafımızdan devlette de gelir düşüklüğüne sebebiyet verdi. Bundan dolayı da geçen yıl 90 milyon olan bütçemizi bu yıl ancak 85 milyon ile bağlayabildik. Ama bir anlamda da cari giderlerimizde artmaya başladı. 2018 yılında İller Bankası’ndan gelen payımız 66 milyon 222 bin 135 liraymış. 2019 yılında 1 milyon lira aşağıya düşmüş bu paramız. 65 milyon 262 bin lira gelmiş ama İl Özel İdaresi’nin kendine göre kaynakları vardı. Yani kendi öz gelirlerimiz vardı” dedi.

“100 MİLYON OLMASINI TAHMİN EDİYORDUK”

Meclis başkanı Geçmiş, şunları söyledi; “Bu öz gelirlerimizden 90 milyon liralık bir bütçeyi tamamlayabilmiştik. Biz bu sene en az 100 milyon gibi bir bütçemizin olmasını tahmin ediyorduk ama söylediğim gibi hepimizin de yaşadığı gibi pandemi den dolayı gelirlerimiz düştü. Birazda çok fazla yatırım yaptık, kaynaklarımızı biraz fazla harcadık. 2018-2019, 2019-2020 yılı köyleri adeta eksiksiz bir hale getirdik, her türlü köylerdeki ihtiyaçları giderdik. Şu anda köylerde çok büyük ihtiyaçlarımızın olmadığını tahmin ediyorum. Yaptığımız çalışmalarla da siz meclis üyelerimizin gezdiği bölgelerindeki incelemeleri neticesinde. Bu yıla bakarsak 2020 yılında şu ana kadar gelen İller Bankası ödeneğimiz 63 milyon 145 bin 883 lira, iki ayımız daha var. Tahmin ediyorum ki 12-13 milyon gibi bir para gelebilir. Belki de aşağıda düşebilir. Doğal olarak bu paramız 70-75 milyon lira gibi bir rakam olacak. 85 milyon liralık taslak bütçemizle de kendi imkanlarımızla yaratacağımız gelirlerle birlikte 85 milyon liralık bütçeyi tutturabileceğimizi tahmin ediyorum.

“ENFLASYON VAR”

Fakat ülkemizde bir enflasyon var. Enflasyon gerçeğini göz ardı edemeyiz. Onunla ilgili yatırım yapacağımız alanlarda en önemli şeyler ilk önce bütçenin cari giderlerimizi bir kenara ayırmak olacak bu paranın içerisinden. Geçen yıl yapılan görüşmelerde yaklaşık olarak 45-46 milyon gibi bir cari giderimiz vardı. Bununla ilgili de yine 45-46 bin lira gibi bir yatırım programımız vardı. Ama bu sene enflasyonla birlikte cari giderlerimiz, işçi maaşlarımız, mazotlardaki yükselişler, benzindeki yükselişlerle tahmin ediyorum 55-60 milyon gibi bir cari giderimiz çıkabilir.

“25 MİLYON LİRA BORÇLANDIK”

Yatırım programlarımızda bütçe ödeneklerimizin kısıtlı olması asabiyle de bildiğiniz gibi birde 25 milyon lira bu yıl borçlandık. Henüz daha ek bütçe gelmedi, bu paranın nereye harcandığını bilemiyoruz meclis üyeleri olarak ama yıl sonu bitmeden bu paranın mutlaka ek bütçe olarak meclise gelmesi gerekir ve gelecektir diye tahmin ediyorum. Bütçe döneminde Genel Sekreteri çağıracağım, Hedeflerimiz nelerdir, nerelere kadar gideceğiz, pazartesi gününden itibaren kurum müdürlerimizle oturum yapmalara başlayacağız.

“ÖZEL İDARE’NİN GELECEĞİNDE KARANLIK OLUŞUR”

Buna göre de bu görüşmeler neticesinde siz İl Genel Meclis üyelerimiz 2021 yılı Bütçe Taslağını kesinleşmiş şekliyle artık yine bildiğiniz üzere bütün kurumlara burada projeler bağlamında kaynak aktardık. Ama 2021 yılında aktarabilecek miyiz? Bir çoğuna da kaynakları belirtmemiştik ama bütçe döneminde artık kime nerede, nasıl yardım edeceğiz, projelere ne kadar para ayırabileceğimizi netleştirmemiz lazım. Bütçe denklemini ortalayamayan kurumlar kim olursa olsun bu küçük işletmeler dede, büyük işletmeler dede aynı, eğer cari giderlerimiz yatırım giderlerini aşmaya başlarsa, bil ki bu Özel İdare’nin geleceğinde karanlık oluşur. Mutlaka yatırımlarımız yüksek, cari giderlerimiz en az olmalı. Gelir getirici imkanları da yaratmak zorundayız. Nerelerden gelir getirebiliriz?

“KAYNAK YOK”

Gerçekten İl Özel İdaresi olarak Edirne gelir totali bir kurum bazındayız. Dört tane, beş

tane kapımız var ama İl Özel İdaresi’ne gelen hiçbir kaynak yok. Ama sıkıştıklarında yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. Her türlü katkıyı veriyoruz. İşte gümrüklere, askeriyeye, TIR’lar sıkıştığında kumanya dağıtımına. Değişik alanlarda her türlü yardımı yapıyoruz ama bu gibi alanlardan da beş kuruş İl Özel İdaresi’ne bir gelir kaynağımız yok. Geçen yıl Kapıkule’de gerçekten Türkiye’ye örnek olan bir otopark yaptık gurbetçilerimiz için. Bin 750 araçlık bir otoparktı bu. Güvenliklerini aldık, gelen Almancı vatandaşlarımız sosyal alanlarda iyi bir gün yaşayabilmeleri için havuzlar koyduk, gıda dağıttık, meşrubatlar dağıttık. Ama oradan ısrarla söylememize rağmen dedik ki bir hizmet yapıyoruz burada bir otopark bedeli koyalım. Yani 5 lira olur, 3 lira olur, 2 lira olur. Giderlerimizi bir miktar karşılayalım dedik ama bunu da beceremedik.

“PARALARI KAPTIRDIK”

Almanya’dan gurbetçi gelmiş, onları giderken bir katkı sağlıyoruz, hizmet ediyoruz, her türlü dıştan gelebilecek tehlikelere karşıda koruyoruz. Orada otoparkta birkaç miktar verseler bu hizmet onlara katkısıyla tekrar geri gelecektir. Bizde kaynaklarımızı etkin ve verimli kullanma şansına sahip olacağız. Ama bunu beceremedik. Başka neler olabilir gelir getirici kaynaklarımız. Meclis üyelerimizin bununla ilgili kafa yormaları gerekir. Bildiğiniz üzere Kapıkulemizde daha önce ilaçlama vardı. 2004-2008 yıllarına kadar devam etti. Oradan ciddi paralar geliyordu. Sonra o paraları kaptırdık bir Çevre Vakfı’na. Çevre Vakfı artık bu ilaçlamayla ilgili alıyor. Onlar kendilerine göre bir işler yapıyorlar ama İl Özel İdaresi’ne hiçbir yerden İller Bankası’nın dışında hiçbir yerden ödenek ve katkı gelmiyor. Hükümetinde sorunları belli. Gelir imkanları gerçekten de azaldı. Değişik alanlarda bununla ilgili hükümete söyleyecek bir şeyimiz yok. Çünkü vergi gelirleri azaldığı müddetçe kamu kurumlarına gelen paylarda azalmak zorunda. Çünkü dağıtımlar bütçe denkliğine göre şekillenir, yukarıdan bize gelen kaynaklar azalırsa bizimde Edirne iline yapacağımız yatırımlar mecburen azalmak zorunda olacaktır. İnşallah bu bütçe imkanları dahilinde vatandaşlarımızı mağdur etmeden çok daha iyi işler becermenin imkanını ve şansını yakalarız diye düşünüyorum.”