İyi Parti Milletvekili Adayı Hasan Hakan Şahin; “Milli güvenlik meselesi olarak gördüğümüz tarımsal üretimi,desteklemek ve üreticilerimizi yönlendirmek zorundayız.”
İYİ Parti’nin 14 mayıstaki seçimlerde 3.sıra Edirne Milletvekili adayı olarak gösterilen Hasan Hakan Şahin, İyi Parti’nin izleyeceği tarım politikaları konusunda gazetemize değerlendirmelerde bulundu.
“ÇİFTÇİMİZİ ÜRÜN KONUSUNDA YÖNLENDİRECEĞİZ”
Pandemi sürecinde tarımın ne kadar önemli olduğunun bir kez daha farkına varıldığının altını çizen Hakan Şahin, İyi Parti olarak tarımın yönlendirmesini kişiye değil, devletin bir plan dahilinde yapması gerektiğini belirterek; “ Pandemi sürecinde ilk olarak aklımıza gelen ve düşündüklerimizin arasında gıda yer alıyor. Tarımda biz üretmek zorundayız. Bunu herkes söylüyor ama nasıl üreteceğiz? Planlıüretime geçerek planlı tarım yapacağız. Birçok siyasetçinin yetiştiği ve şuanda kapalı olan devlet planlama teşkilatını tekrardan kuracağız. Devlet yönlendirmek zorunda. Bakın bütün gelişmiş ülkelerde böyle oluyor ve bugün bize tarım ürünü satıyorlar. Çünkü devlet tarafından yönlendirilip destekleniyorlar. Bizde böyle yaparak çiftçimizi ürün konusunda yönlendireceğiz. Bizlerde planlı üretim yaparak çiftçimiz ne ürünü ekip sonunda bundan ne kadar para kazanacağını bilecek. Çiftçimiz buğdayı veya ayçiçeğini kaça satacağını bilecek. Türkiye’nin bütün haritasını çıkarıp nerede ne üretileceğinin planlarını ve projelerini hazırladık.” dedi.
“KÖYLERİMİZDE GENÇ KALMADI”
Köylerdeki geç nüfusun çok azaldığını belirten ve bunu tersine çevirmek için çalışmalara başladıklarını dile getiren 3. sıra adayı Hakan Şahin;
“Tarım kesimindeki çiftçimizde para olmazsa esnafta para olur mu? Hayır, bu mümkün değil. Onun için biz tarım üretimi, tarımsal kesimi ve çiftçimizi desteklediğimizde esnafımızın da yüzü görecek. Trakya açısından bu böyle. Maalesef köylerimiz bom boş. Seçim sürecinden öncede köyleri gezdiğimizde görüyoruz ki köylerde genç kalmadı. Hükümet maalesef tarımı hiç desteklemedi. Sanayi olmayınca gençlerimiz kaçarak Edirne’den uzaklaştı. Sanayi kısmında çevremize zarar vermeyecek ihtisas organize sanayi bölgeleri kurmalıyız. Mevcut organize sanayi bölgelerimizi de daha çok ihtisas yani çevreye zarar vermeyecek üretimlerle desteklemeliyiz diye düşünüyorum.” dedi.
“TARIM KONUSUNDA PARTİ POLİTİKALARINI PAYLAŞTI ”
Şahin İYİ Parti olarak, birikerek gelen sorunların çözülmesi için ulusal ve küresel bir değer olarak tarımı, güçlü bir siyasi irade, kararlılık ve bütünsel bir bakış açısıyla rehabiliteedecekleirni belirterek önceliklerinden bazılarını şu şekilde sıraladı;
“• Değişik kamu ve sivil toplum kuruluşlarına dağıtılmış olan tarımla ilgili hizmetler tek elde, TarımBakanlığı’nda toplanacaktır.
• Karar vermede kullanılacak verilerin doğru yollarla derlenmesi için “Tarımsal İstatistik ve VeriDeğerlendirme Başkanlığı”, Çiftçi Muhasebe Bilgi Ağı (FADN), Parsel Tanımlama Sistemi (ICC), Entegreİdare ve Kontrol Sistemi (IACS) gibi kurumsal yapılar geliştirilip etkin hale getirilecek; derlenen verilerle desteklenen, geleceği planlayacak Ar-Ge çalışmaları ivedilikle hızlandırılacaktır.
• Tarımın rehabilitasyonu için gerekli politikalar paydaş katılımı, iş birliği ve eşgüdüm içerisindegeliştirilecektir.
• Tarım Kentleri Projeleri kapsamında, kırsal alandaki dağınık yerleşim birimleri belirli merkezlerde toplanarak bu merkezlerin alt yapı tesisleri kurulacak, tüm kamu hizmetlerine erişimleri sağlanacaktır.
• Sürdürülebilir üretimin gerçekleştirilmesi için doğal kaynakların korunup geliştirilmesi, ürün deseni, uygun yetiştirme tekniklerinin yaygınlaştırılması, kontrollü ve güçlü teşvik, satış ve pazarlama gibikonularda ihtiyaç olan organizasyon ve yasal düzenlemeler hızla uygulamaya konacaktır.
• Kamunun elinde olan tarım arazileri ekonomik büyüklükte tarım işletmeleri tesis etmek üzere ehliyetli üreticilere tahsis edilecek, bu kapsamda teşvik programları uygulanacaktır.
• Optimum seviyeye ulaşamamış tarımsal işletmelerin kooperatifler/üretici birlikleri tarzında teşkilatlanmaları teşvik edilecek, bu tarz teşkilatlananlara üretim ve pazarlamada profesyonel desteksağlanacak, böylece tarımsal üretimleri artırılacak ve ürünlerinin değerlendirilmesi sağlanacaktır.
• Toprak koruma ve kullanma ile tarımsal amaçlı su ve sulama yönetimlerinin bir çatı altında toplanmasını sağlayacak “Toprak ve Su Kaynakları Genel Müdürlüğü / Toprak-Su” kurulacaktır.
• Detaylı bir arazi kullanım planı yapılarak tarım, mera ve orman alanları ile tarım dışı (iskâna açılacak) alanlar netleştirilecek, bu alanların amaç dışı kullanımları engellenecektir.
• Tarım topraklarında üretimin devamlılığı için Toprak Koruma Kanunu ve Mera Kanunu gibi tarımsal mevzuatta gerekli iyileştirmeler yapılarak hukuki tedbirler alınacaktır.
• Kadastro işlemleri, arazi toplulaştırılması, sulama ve tarla içi geliştirmesi gibi alt yapı hizmetleri etkin ve yerinde mühendislik uygulamalarıyla kısa sürede tamamlanacaktır.
• Ziraat Bankası, Kredi Garanti Fonu ve Exim Bank’tan üretime ve ihracata yönelik uygun koşullarda kredi sağlanacaktır.
• • Köyünde kalıp çiftçilik yapmak isteyen gençlere ekstra maaş ve gelecek planlama desteği verilecektir.
• Sigortasız hiçbir tarım işçisi kalmayacak, tarım ülkenin önemli bir gelir kaynağı olacaktır.”