Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İşte tarihe ışık tutacak ilk bulgu

Uzunköprü’nün tarihini ortaya çıkarmak

Uzunköprü’nün tarihini ortaya çıkarmak için yapılan çalışmalarda köy halkının yıllardır musalla taşı olarak kullandığı taşın, 16’ıncı yüzyıldan kalma “Kilise Giriş Kapısı” olduğu ortaya çıktı.

Trakya Üniversitesi  Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç ‘ın başkanlığında Kültür Bakanlığı temsilcisi Sanat Tarihçisi Yusuf Tokgöz, Arkeolog Cüneyt Akgün ve Sanat Tarihçi Ahmet Topçu, Uzunköprü’nün tarihini ortaya çıkarmak için hızlı bir çalışma içerisine girmişlerdi.

Bu çalışmalar esnasında daha önce Akademik çevrelerce hiç rastlanmamış birçok veriye ulaşılması da Uzunköprü ve köylerinin Trakya’nın diğer bölgeleri ile birlikte önemli bir tarihsel mirası paylaştığını ortaya koydu.

Bu miraslardan biri de ilçemize bağlı Karapınar köyünde ortaya çıktı. İlçemize bağlı Karapınar köyünde köyde yıllardır Musalla taşı olarak kullanılan ve insanların ölülerini defin edilirken,  kullandıkları taş yapılan araştırmalarda 16. Yüzyıla ait bir kilise giriş kapısı olarak ortaya çıktı.

Taş hakkında inceleme başlattıklarını ve buldukları bu taşın kendilerini heyecanlandırdıklarını da belirten Ekip başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç çalışmalarını ‘ Biz Uzunköprü’nün de diğer bölgeler gibi önemli bir arkeolojik potansiyele sahip olduğunu tahmin ediyorduk.

Çalışmalarımız bu tahminlerimizi teyit etti. Uzunköprü ilçesinin tüm köylerini dolaştık. Bu çalışmalarımız bize önemli buluntular elde etme olanağını verdi.  Hatta bir yerde hiç ummadığımız kadar eskilere giden bir buluntu ile karşılaşmak gerçekten çok sevindirici oldu. Genel olarak Geç Antik Dönem ve Orta çağ süreci ile ilgili veriler ortaya koyan Uzunköprü için bu buluntular gerçekten çok ilginç. Özellikle Karapınar Köyünde bulduğumuz bu taş sayesinde Uzunköprü’nün çok erken tarihler giden bir tarihsel boyutu olduğunu da görmüş olduk.

Çok sayıda tümülüse sahip olan bu ilçenin çok iyi bilinen bir Bizans kalesi olan Altınyazı (Harala ) Kalesi dışında iki önemli kaleye de sahip olduğunu da gördük.  Bu elde ettiğimiz veriler içinde kaleler özellikle bu konuda yetkin bir uzman olan arkadaşımız İsmail Hakkı Kurtuluş, Bizans Dönemi verileri de sahasında tanınmış bir uzman olan Yard. Doç. Dr. Özkan Ertuğrul tarafından daha detaylı bir çalışma konusu olarak ele alınacaktır.

Uzunköprü ilçesi sınırları dahilinde bu tümülüsler ve kalelere paralel olarak Geç Antik dönem ve Orta Çağ sürecine tarihlenebilen bir çok yerleşimin kalıntıları da dikkat çekici. Artık Uzunköprü  ve tarihi kimliğini çok iyi biliyoruz. ‘ diyerek özetledi.