Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İşadamı Bülent Uçar; “Güncellenmiş gümrük birliğinin sonuçlarına hazırlıklı olmamız gerekiyor”

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB)

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyeliğine hazırlık için 1 Ocak 1996’da yürürlüğe giren, taraflar arasında tek gümrük tarifesinin uygulanmasını sağlayan Gümrük Birliği Anlaşması’nın yendiden ele alınması heyecan yarattı.

Avrupa Birliği ile müzakerelerin yeniden başlayacak olması ile ilgili ilçemiz işadamlarından olan Harman Tarım Tohumculuk ortaklarından Bülent Uçar yazılı açıklama yaparak güncellenecek gümrük birliğinin sonuçlarına hazırlıklı olmamız gerektiğini ifade etti.

Uçar gazetemize yapmış olduğu yazılı açıklamada yaşanan süreci, etkilerini ve neler yapabiliriz şeklindeki sorulara istinaden şu açıklamalarda bulundu;

“Avrupa Birliği ile gerilen ilişkilerin ardından yeniden başlayan görüşmelerin ilk gündem maddesi mevcut gümrük birliğinin revize edilmesi. Türkiye’nin birinci (öncelikli) gündem maddesi gümrük birliği, İkincisi ise vizesiz seyahat. A.B.’de bu konuları gündeme almış durumda.

Peki, öngörebiliyor muyuz? Güncellenmiş gümrük birliğinin sonuçları ne olur? Bireyleri, tarımı, hayvancılığı, sanayii, ticareti nasıl etkiler? Yeni yaralar mı yoksa yeni ufuklar, yeni fırsat kapıları mı açar? Hangi sektörleri nasıl ve ne yönde etkiler?Bir tarımcı olarak kaygılıyım. Kaygılıyım çünkü Trakya’da ürettiğimiz ürünler (Buğday, Ayçiçeği, mısır ve Çeltik) ithalat tehdidi altında. Bu ürünler sıfır gümrük (Fon) ve kotasız gelebilecek. Özellikle çeltikte yok denebilecek desteklerin arttırılması ne kadar çözüm olabilir.Umutluyum, eğer iyi yönetebilirsek, sanayicimizle birlikte pozisyon alabilirsek yeni fırsatlarda doğabilir. Ama yapmamız gereken ilk iş maliyetleri, özellikle icar maliyetlerini düşürebilmek. Çünkü bu icarlarla Avrupalı üreticilerle rekabet şansımız yok. Avrupa’nın (Baldo-Osmancık tipi dışındaki) ucuz malları ile ciddi ihracatçı da olabiliriz.Diğer taraftan süt ve süt ürünleri, meyve ve sebze, tavuk eti ve yumurta, kuru üzüm ve incir gibi zaten ihracatçısı olduğumuz kalemlerin önü çok açık. Çünkü bu ürünler, gümrüksüz ve kotasız ihraç edilebilecek. Tabi A.B. standartlarına uymak kaydı ile.Bütün bu konular, bilinmedik yeni şeyler değil. Aksine beklenen şeyler. Fakat halkımızın, firmalarımızın hiç takip etmediği konular. Buradan dikkatlerini çekmek istiyorum. Özellikle Ziraat Odalarımızın, Borsalarımızın, Sanayi ve Ticaret Odalarımızın dikkatini çekmek istiyorum. Bilgi eksikliği had safhada. İlgili uzmanlarla irtibata geçip bilgilendirme amaçlı seminerler (toplantılar-salgın elverdiğinde) düzenlemelerini öneririm.Şimdilik sözü fazla uzatmak istemiyorum. Devir dikkatli olmak ve pozisyon alma devridir. Güncellenmiş gümrük birliğinin sonuçlarına hazırlıklı olma devridir” dedi