Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Güncel Mali Konular Konferansı Gerçekleşti…

Bu haberin fotoğrafı yok

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde Prof. Dr. Şükrü Kızılot’un Düzenlediği “Güncel Mali Konular” konferansı yoğun ilgi gördü

13 Mayıs 2014 Salı Günü Edirne Ticaret Ve Sanayi Odası Konferans Salonunda Prof. Dr. Şükrü Kızılot’un Düzenlediği “Güncel Mali Konular” Konferansı yoğun ilgiyle takip edildi.

Uzunköprü’den Borsa Yönetim Kurulu Başkanı Egemen Aslan ve Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Adnan İhtiyaroğlu’nun da katıldığı konferansta Prof. Dr. Şükrü Kızılot Vergi Mevzuatı Ve Mali Alandaki Güncel Gelişmeler Hakkında Bilgiler Verdi. Gelir Vergisi ile Kurumlar Vergisi Kanunu ‘Gelir Vergisi Kanunu’ adı altında birleştirildiğini söyleyen Kızılot, yeni gelir vergisi tasarısıyla beyan zorunluluğu getirilerek vergi oranın artırıldığına dikkat çekti. Yılbaşından itibaren yürürlüğe giren yasayla gayrimenkul sektörünün çok ciddi etkilendiğini vurguladı. Prof. Dr. Şükrü Kızılot, 1 Ocak 2014′ tarihinden itibaren yürürlüğe giren yeni Gelir Vergisi Kanunu ile halk arasında ‘kaynana vergisi’ olarak bilinen kira gelir vergisi türünün kaldırıldığını söyledi. Mevcut yasaya göre damatların, evinde bedelsiz oturan kaynanaları için ‘kira gelir vergisi’ ödediğini hatırlatan Kızılot, yeni tasarıyla bu uygulamanın kaldırıldığını aktardı. Kızılot, “Kaynana vergisi mi var? Demeyin ben de bilmiyordum, varmış. Bildiğiniz gibi gelir vergisi kanununun 73. maddesi var, orada emsal, kira bedeli diyor. Emsal kira bedeli esasına göre de, evinizi ancak çocuğunuza, anne babanıza, kardeşinize vergisiz kiraya verebiliyorsunuz. Dayı amca, teyze, hala olmuyor. Dolayısıyla kaynana da olmuyordu. Ancak yeni tasarıda kayınvalidenize de bedelsiz kiralayabileceksiniz.” dedi. Yeni tasarıda gayrimenkul ne zaman satılırsa satılsın vergi kapsamına alındığını söyleyen Kızılot: “Gayri menkul satışlarında beyan edilecek kazançları da yıllara göre oluyor. 2 tam yıldan fazla sürerse yüzde 20’si istisna, 3 yıla yüzde 40’ı, 5 yıldan fazla elde tutulursa yüzde 70’i istisna. Gelir vergisi kanunu tasarısı aynen yasalaşırsa gayrimenkulü ne zaman satarsanız satın bundan doğan kazançtan vergi alınacak. Borçlar Kanununa göre gayrimenkullerde kiracılar 10 yıldan fazla oturuyorlarsa 3 ay önceden gerekçe göstermeden kiracınıza ‘Boşaltınız İhtarnamesini’ gönderebilirsiniz, kiracınız boşaltmak zorundadır. Son 10 yılda kira gelirleri yüzde 237 artarken gerçek usulde Gelir Vergisi yüzde 3 artış olmuş. Türkiye’de vergi kaçırma suç ama vergiden kaçırma suç değil” diyerek ev ile işyeri kiracılarına kötü haber veren Prof. Dr. Kızılot, “Apartman içinde büro olmaz ama tek ayrıcalık Dr. Muayenehaneleri olabilir. Avukatların ise ‘Avukatlık Kanununa’ göre dairelerde avukatlık bürosu açabiliyorlar” diye ayrıntılı bilgiler verdi.