Ocak ayında 200 gramı 5 lira olarak zamlı tarifeyle satılmaya başlanan ekmekte, aradan geçen 6 ayın ardından fırıncılar bir kez daha girdi maliyetlerindeki artışı gerekçe göstererek zam talebinde bulundu.
“FIRINCILARIN İSTEDİĞİ RAKAM ÇOK YÜKSEK”
Ticaret sanayi odasıları gibi üyesi olan fırın işletmelerine ekmek tarifesi düzenleme yetkisi bulunan Edirne Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği’nin (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz, henüz kendilerine bağlı esnaflardan bir talep gelmediğini, ancak istenen fiyatın çok yüksek olduğunu ifade etti.
Cingöz, şunları söyledi: “Fırıncıların zam talebi oldu. Geçen ayın toplantısında biz zaten olumsuz görüş belirttik. Zamla ilgili erken bulduk. Ama Edirne, Keşan, Uzunköprü Ticaret Odaları komisyonları kurdu ve tekliflerini bakanlığa gönderdiler. Biz henüz bir işlem yapmadık. Burada en fazla zorda kalacak olan benim. Neden derseniz? Ben ekmeğe istenilen talebi yüksek buluyorum. ‘Haksızlar’ demiyorum ama talebi yüksek buluyorum. Türkiye genelinde şu an en pahalı ekmek kilogram fiyatı 30 TL. Biz de verilecek olan fiyat 37 lira 50 kuruş. Biz de ekmeğin kilogram fiyatını 30 TL’ye çekelim. Hem ticaret odaları versin hem biz verelim.
“TALEP KABUL GÖRÜRSE ASGARİ ÜCRETLİ 180 EKMEK DAHA AZ ALIR”
Başkan Kemal Cingöz yaptığı açıklamasının devamında, “200 gramı 7 lira 50 kuruş. Makul olan fiyat 250 gram ekmek 7 lira 50 kuruş olsun. O zaman kilogram fiyatı 30 TL’ye gelir. Asgari ücret 8 bin 500 lira ekmek 5 lira, bir asgari ücretli bin 700 ekmek alabiliyor. Ama asgari ücret 11 bin 402 lira ekmek 7 lira 50 kuruş, asgari ücretlinin alacağı ekmek sayısı bin 520 tane. 180 ekmek eksik alacak. Buğday fiyatları da düşük. En iyi buğday fiyatı 6 lira 50 kuruş. 5 liraya da buğday gidiyor. Un fiyatlarını 9 bin 250 liraya göre belirliyorlar. Ama piyasanın buğdayı da 6-6 lira 50 kuruş gibi alıyorlar. Onun için ben fiyatı yüksek buluyorum. Eğer ki ticaret odaları bu fiyatı veriyorsa biz de vermek zorunda kalacağız. Yapacak bir şey yok.” dedi.