Orman ve Su İşleri Eski Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Edirne’ye yapılan su yatırımları ve baraj, gölet gibi içme suyu tesislerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Cihan İmparatorluğu Osmanlı’ya başkentlik yapmış Edirne’ye son 18 yılda baraj, gölet, sulama tesisi, içmesuyu temin tesisi, atıksu arıtma tesisi ve taşkın koruma tesisi gibi su yatırımlarında muazzam çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade eden Orman ve Su İşleri Eski Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Edirne’ye ayrı bir gönül bağım bulunmaktadır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Edirne için ne gerekiyorsa yapın” talimatı doğrultusunda şehit dedemin Edirne topraklarında yatıyor olması sebebiyle Bakanlık döneminde Edirne’nin su yatırımlarıyla bizzat ilgilendim.” Dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Edirne için ne gerekiyorsa yapın” talimatı doğrultusunda şehit dedesinin Edirne topraklarında yatıyor olması sebebiyle Bakanlık döneminde Edirne’nin su yatırımlarıyla bizzat ilgilendiğini aktaran Eroğlu, Trakya Gelişim Projesi (TRAGEP) ile Edirne’ye onlarca yatırımlar yaptıklarını aktardı.
“TRAGEP Trakya’da kalan Gelibolu kısmının kalkınmasında anahtar olacaktır”
Trakya’nın coğrafi ve stratejik konumu, binlerce yıllık tarihi, dev sanayi tesisleri ve geniş zirai arazileri ile büyük bir potansiyele sahip olduğunu dile getiren Prof. Dr. Eroğlu, “Trakya’da kalkınma ile uyumlu, sosyal ve çevresel gelişmeye, hızlı şehirleşme ve sanayileşmeden kaynaklanan başta su kirliliği olmak üzere meselelerin çözümüne yönelik dev bir proje hayata geçirdik. Kısa adı TRAGEP olan proje, Edirne, Tekirdağ, Kırklareli ve Çanakkale’nin Trakya’da kalan Gelibolu kısmının kalkınmasında anahtarı olacaktır. Toplam maliyeti 10 milyar TL olan projenin büyük bölümü tamamlanmıştır.” Dedi.
“6 BARAJ VE 31 GÖLET İNŞA EDEREK BİR REKORA İMZA ATTIK”
Son 18 yılda Edirne’ye yapılmış olan su yatırımlarının maliyetinin 7 milyar lira olduğunu belirten Eroğlu, “6 baraj ve 31 gölet inşa ederek vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Takriben 473.510 dekar araziyi sulamaya açarak yıllık 272 milyon TL zirai gelir artışı sağladık. 114 dere ıslahı gerçekleştirerek Edirne şehir merkezi, 93 yerleşim yeri ve 23.370 dekar araziyi taşkın zararlarından koruduk. Edirne, Trakya’nın ve ülkemizin en önemli illerinden biri olup özellikle zirai bakımdan çok önemli bir potansiyele sahiptir. Son 18 yılda inşa ettiğimiz 6 baraj ve 31 gölet ile Edirne’nin münbit topraklarını sulamaya açarak şehrin zirai katma değerini arttırdık. Özellikle 2011 yılında hizmete aldığımız Hamzadere Barajı ve 2015 yılında hizmete aldığımız Çakmak Barajı Edirne’nin en önemli barajlarındandır. Cimra Sulaması, Sultanköy Sulaması, Telmata Sulaması önemli sulama projelerinden bazılarıdır.” İfadelerini kullandı.
“KANAL EDİRNE PROJESİ İLE MERİÇ NEHRİNİN SULARI TAŞKIN DEĞİL, BEREKET GETİRİYOR”
Kanal Edirne Projesi’nin Türkiye’nin örnek projelerinden biri olup son derece faydalı olduğunu söyleyen Eroğlu, “Bakanlığım döneminde bütün illeri ziyaret eder, sıkıntıları yerinde tespit eder ve çözümlerini geliştirerek gerekli talimatları verirdim. Balkan Harbinde Edirne’de şehit düşen dedem Topçu Er Hasanzade Mehmed Efendi’nin şehitliğinin yerini tespit için yaptığımız araştırmalarda özellikle Karaağaç Mahallesinde yaşayan vatandaşlarımızın sel taşkınlarından dolayı büyük sıkıntı yaşadığını görüyorduk. Bu sebeple arazi incelemelerimiz sırasında taşkınlara sebep olan Meriç Nehrinin debisini düşürecek bir proje geliştirmemiz gerektiğini tespit ettim. Bilindiği üzere Bulgaristan’dan doğarak, Türkiye-Yunanistan sınırını çizen Meriç Nehri özellikle kış aylarında ani akım yükselmeleriyle Edirne Karaağaç mevkiinde taşkınlara sebep olmaktaydı. Edirneli kardeşlerimizin yaşadığı bu sıkıntıyı ortadan kaldırmak için Bakanlığım döneminde 2015 yılında Kanal Edirne Projesini geliştirdik ve uygulamaya başladık.” Diye konuştu.
Meriç Nehri’nin Edirne şehir merkezinde meydana getirdiği taşkınlarını sonlandırmak için proje geliştirdiklerini aktaran Eroğlu, “Adına Kanal Edirne dediğimiz bu muazzam proje büyük bir sun’i nehir niteliğindedir. Kanal Edirne Projesi ile Edirne şehir merkezinde taşkınlara sebep olan Meriç Nehrini baypas ettik. Takriben 50 milyon TL’ye mal olan bu muazzam proje; 50 metre taban genişliğinde, 6,5 metre derinlikte ve 7.800 metre uzunluğa sahiptir. İnşa ettiğimiz bu sun’i kanal üzerine adeta sigorta vazifesi yapan 5 adet araç ve yaya köprüsü inşa edilerek ulaşıma açılmıştır. Meriç’in Arda ile birleştiği noktada meydana gelecek 500 yıl tekerrürlü, debinin %30’u Kanal Edirne ile baypas edilecektir. Nitekim 15 Ocak 2021 tarihinde meydana gelen aşırı yağışlarda Kanal Edirne Projesi çalışarak gelen suyun bir bölümünü taşımıştır. Böylece hem taşkın zararı ortadan kaldırılmış hem de Kanal Edirne’nin geçtiği güzergâhtaki zirai arazilere sulama suyu sağlanmıştır.” Dedi.
Kanal Edirne projesi ile bölgeye rekreasyon alanı kazandırılacağını aktaran Eroğlu, Proje çerçevesinde 430 dekar yeni rekreasyon alanı , Meriç Nehri boyunca 6 bin metre ve Kanal Edirne boyunca 16 bin emtre olmak üzere toplam 22 bin metre yürüyüş ve bisiklet parkuru inşa edileceğini söyledi.
“EDİRNE’NİN İÇME SUYU MESELESİNİ KÖKÜNDEN ÇÖZDÜK”
Edirne’ye kazandırdıkları pek çok baraj, gölet ve sulama tesisi yapacaklarını dile getiren Eroğlu, “Ancak son 91 yılın en kurak dönemini yaşayan Edirne’de şehre kazandırdığımız muazzam içmesuyu çalışmaları daha ön plana çıkmaktadır. 2003 yılında iktidara geldiğimizde Edirne içmesuyu sıkıntısı yaşayan illerimizden biriydi. Edirne’mizin acil içmesuyu ihtiyacını 2007 yılında Süloğlu Projesi Rehabilitasyon ile karşılamıştık. Ancak şehrin artan nüfusunu da dikkate alarak hazırlamış olduğumuz İçmesuyu Eylem Planı çerçevesinde uzun vadeli içmesuyu ihtiyacını karşılayacak Kayalıköy Barajı İçmesuyu Projesini hayata geçirdik. Kayalıköy Barajından 58 km uzunluğunda inşa ettiğimiz isale hattı ve günlük arıtma kapasitesi 30.000 m3 olan içmesuyu arıtma tesisi ile Edirne şehir merkezine yıllık 21,64 milyon m3 içmesuyu verilmektedir. Böylece şehrin 2050 yılına kadar olan içmesuyu ihtiyacını karşıladık.” Dedi.