Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ergin; “Destekler artırılsın, ithalat sınırlansın”

Meriç Ziraat Odası Başkanı

Meriç Ziraat Odası Başkanı Ergin, üreticilerin kazancının son yıllarda artan maliyetler karşısında eridiğini savundu. Ergin, tarımsal desteklerin üretim maliyeti, piyasa fiyatı dikkate alınarak belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Üretimin gelişmesi için verilen desteklerin düzenlenmesi gerektiğini dile getiren Ergin, “Tarımsal desteklemeler için bütçeden her yıl kaynak ayrılmaktadır. Ancak bu destek kalemleri içerisinde hedefine ulaşmıyor ve verimliliğe de yansımıyor. Bu desteklerle ilgili bizler gibi gerçek çiftçi temsilcilerinin de görüşü alınarak etki ve fayda analizlerinin yapılması ve bazı destekler gerekirse kaldırılarak daha etkin bir destekleme kararnamesi hazırlanmalıdır” dedi.

Üreticiye verilen ürün desteklerinin hasattan önce açıklanması ve stratejik ürünlere teşviklerin artması gerektiğini vurgulayan Ergin, şunları kaydetti:

“Arz açığı olan stratejik tarım ürünlerinin ekimini teşvik için fiyat fark desteği uygulaması devam etmelidir. Bu desteklemeler her yıl üretim miktarları, piyasada oluşan fiyatlar ve üretim maliyetleri göz önüne alınarak hesaplanmalı ve yılbaşı civarında açıklanmalıdır.

Desteklemelerin iki temel amacı vardır: Çiftçiyi ihtiyacımız olan ürünleri ekmeye teşvik ve üretim maliyetlerini düşürerek tarımı sürdürülebilir hale getirmek. Bu iki hedefe ulaşmak için destekleme kararnamesini çiftçi ekim desenini belirlemeden, yani yılbaşından önce açıklamak ve geçmiş yılın destekleme ödemelerini ise finansmana en çok ihtiyaç duyulan ekim zamanı yapmak gerekir. Yaşanan gecikmeler nedeniyle destekler bu hedeflere ulaşamamaktadır.”

“GÜBRE VE MAZOT DESTEĞİ ARTIRILSIN”

Tarımın en önemli girdi maliyetlerini oluşturan gübre ve mazotta maliyetlerin yüksek olduğunu ve üretimi olumsuz yönde etkilediğini belirten Ergin, şöyle devam etti: “Çiftçimizin bitkisel üretimde en önemli sorunu gübre ve mazot gibi temel girdi maliyetlerinin yüksek olmasıdır. Hayvansal üretimdeki yem maliyetlerinin yüksek olması da bitkisel üretimdeki yüksek maliyetlerden kaynaklanmaktadır. Bu maliyeti düşürmek için desteklerin tabana yayılması ve her çiftçinin faydalanması açısından bu iki kalemin desteklerinin arttırılması gerekmektedir.

“ÇİĞ SÜT PRİMİ AYLIK ÖDENSİN”

Çiğ süt primleri piyasa şartlarına göre aylık olarak belirlenmelidir. Ocak ayının çiğ süt primi Mart ayı sonunda askıya çıkarılarak en geç Nisan ayı sonunda ödenmeli ve bu sistemin her ay takibi ile çiftçinin hesabına aylık çiğ süt prim desteği yatırılmalıdır.

“TARIMSAL KREDİLERDE DÜZENLEMELER YAPILMALI”

Tarım sektörü bankalar tarafından son yıllarda en cazip müşteri konumuna gelmiş ve çeşitli finansal enstrümanlarla çiftçilere kredi imkânları sunmaya başlamıştır. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından sübvanseli olarak finanse edilen tarım sektörümüzün özel bankalardan aldığı kredi miktarlarının artması ileride önemli bir sorun haline gelmeden, tarımsal Kredi Garanti Fonu (KGF) imkanlarıyla bu kredileri uzun vadeye yaymak gerekebilir.

Ziraat Bankası tarafından verilen sübvanseli tarımsal kredilerin diğer kamu bankaları tarafından da verilmesi dosya yükünü hafifletecek, rekabetle daha iyi hizmet imkânı sağlayacaktır.”