Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, Temmuz ayı başında Edirne’de yüz binde 11 vaka görünürken, Ekim ayı başında en son açıklanan verilere göre 100 binde 171 olduğuna dikkat çekerek, Edirne’de üç haftalık süreç içinde vakaların 15 buçuk kat arttığını söyledi. Prof. Dr. Gürcan Altun, Tabip Odası’nda düzenlediği toplantıda vaka artışlarına yönelik değerlendirmelerde bulunarak, alınması gereken önlemlere yönelik önerilerini paylaştı.
“DÜNYADA 240 MİLYON HASTALANDI”
Kovid-19 hastalığının pandemi olarak ilan edilmesinden 19 aydan daha fazla bir süre geçtiğini ve bugüne kadar dünyada 240 milyon insanın hastalandığına dikkat çekerek, “ Vefat eden insan sayısı yaklaşık 5 milyon. Bugüne kadar aşılama çalışmalarında dünyada 6.5 milyar doz aşı yapıldı. Fakat burada da toplumsal adaletsizlik söz konusu. Yoksul ülkelerde nüfusun yüzde 2’sini tek doz aşı yapıldığı bilinmekte” dedi.
“ÜLKEMİZDE AŞILAMA ORANI 54-55”
Ülkemiz de ise Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 18 yaş üstü bireylerin yaklaşık yüzde 75’inin aşılandığından bahsedildiğine değinen Prof. Dr. Altun, “Ancak bu oran yeterli değildir. Çünkü pandemi salgınında 18 yaş üstü değil tüm nüfus üzerinden oranlanması gerekli. Virüsün yeni varyantlarının çıkışıyla ilgili günümüzde artık orijinal varyant kalmadı, delta ve delta plus varyantı var. Buna karşı bağışıklığı hesaplanması için bulaş üzerinden yapılan hesaplamada toplumun yüzde 85’inin aşılı olması gerekiyor. Tam doz aşılanması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı’nın verileri sadece 18 yaş üstünü yansıtıyor. Bunu toplumun geneline uyarlandığında, şu anda ülkemiz için aşılanma oranı yüzde 54-55 seviyesinde yani yüzde 85’e ulaşmak için daha çok yolumuz var. Bugüne kadar ülkemizde aşı olmayan 18 yaş üstü bireylerin sayısı 7.5 milyon. 18 yaş altındaki bireylerin sayısını da bilmiyoruz. Bunların verileri Sağlık Bakanlığı’nda vardır. Açıklarsalar yine bilgi sahibi OLURUZ. Yine 18 yaş üstünde hatırlatma dozunu olmamış insan sayısı 6.5 milyon. Yani 13 milyon insan tam bağışıklı değil” dedi.
“VAKA 5-6 KAT ARTTI”
Prof. Dr. Altun, “Edirne’ye ve Türkiye’ye ilişkin birtakım verileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Hastalığın ciddiyetinin ve boyutunu hepimiz daha görelim diye. Ölümlere dikkat çekmek için bir grafik hazırladım. Koşulsuz şartsız Temmuz ayında başlayan açılmayla birlikte vaka sayılarında ciddi bir artış görünüyor. Türkiye’de 100 nüfusa göre temmuz ayında vaka sayısı 100 binde 42 iken bu sayı 1 Ekim de 100 binde 234’lere yükseldi. Bu süreçte vaka sayısı 5.6 kat arttığını görürüz. Yine burada vefatlara dikkat çekmek istiyorum. Temmuz ayı başında vefat sayısı haftalık olarak 326 iken, 1 Ekim’e gelindiğinde vefat sayısı haftalık olarak 1519 oluyor. Yani üç aylık süre içerisine vefat sayısında 4.7 kat artış görünüyor” dedi.
“EDIRNE’DE VAKA 15 BUÇUK KAT ARTTI”
Temmuz ayı başında Edirne’de yüz binde 11 vaka görünürken, Ekim ayı başında en son açıklanan vaka sayısının 100 binde 171 olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Altun, “Yani Edirne’de üç aylık süre içerisinde vaka sayısı 15,5 kat artmış. Peki bu vaka artışında neler etken. Her şeyin ötesinde bakıldığında okullar açıldı. Okullarda yeterli önlem alınması burada etkendir. Bunun yanı sıra havaların soğumasıyla birlikte yazlıklardan dönüşler arttı. Üniversiteler açıldı. Edirne’ye 40 binin üzerinde öğrenci geldi. Bu öğrencileri getirip Yurtlarına ya da evlerine yerleştirecek aileler geldi. Toplumsal hareketliliğe karşı vaka sayıları da artış gösterdi.
“TEST SÜRELERİ 8-9 GÜNE ÇEKİLMESİ GEREK”
PCR testinin ne zaman yapıldığı çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Altun, “Bizdeki PCR testi teması kişilerde 5’inci gününde yapılıyor. Oysaki bu hastalığın kuluçka süresinin 7 ile 14 gün olduğun bilmiyoruz. Bu testlerin süresinin 8-9 günlere çekilmesi gerekiyor. Yurt dışından gelenlerde son 72 saate ilişkin böyle bir test isteniyor olması iyi bir şey ama testin tek başına negatif olmamış bireyin hasta olmadığı, ya da hastalığı taşımadığı anlamına gelmez” dedi.