Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

EDİRNE VEKİLLERİ ARASINDA GERİLİM YÜKSELİYOR

AK Parti Edirne Milletvekili

AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal; “Gaytancıoğlu, Uzunköprü’ye hangi yüzle gelebiliyor, anlayamıyorum”

 Partisi tarafından düzenlenen muhtarlar buluşmasına katılmak üzere Uzunköprü’ye gelen AK Parti Edirne Milletvekili ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı Fatma Aksal, CHP Milletvekili Okan Gaytancıoğlu’nun, AK Parti’nin ekmeklik ve makarnalık buğdayda uyguladığı politikanın iflas ettiği, üretici yerine yandaşları düşünmek olduğu yönünde ki açıklamalarına cevap verdi.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu’nun hangi yüzle bölgeye gelip Uzunköprü’yü ziyaret edebildiğini anlamadığını belirterek sözlerine başlayan Edirne Milletvekili Fatma Aksal; “Ülkemiz, un, irmik, bulgur gibi ürünlerin ihracatında dünyada birinci, makarna ihracatında ise ikinci sıradadır. Dolayısıyla bu ihracatı sağlamak için iç piyasadan temin edilen buğdayın yanında buğday ithalatının söz konusu olmaktadır.” Dedi.

 2002-2019 yılları arasında 17,5 milyar dolar karşılığı 63,7 milyon ton buğday ithalatı varken, un, makarna, bulgur, irmik, bisküvi gibi mamul ürünlerin buğday karşılığı hesaplandığında 29,9 milyar dolar değerinde 75,7 milyon tonluk buğday ve buğday mamulleri ihracat olduğuna işaret eden Aksal, şu bilgileri verdi: “Sayın Gaytancıoğlu gerçekten hangi düşüncelerle bu beyanı verdi şaşırdım. Rakamlar ortada.  Bu demektir ki 2002-2019 yılları arasında söz konusu ticaretten ülkemiz 12,5 milyar dolar net gelir elde etmiştir. Ülkemizde Tarım ve Orman Bakanlığımızın destekleme politikaları ve TMO alımları, üreticilerimizi motive eden en önemli iki unsurdur. TMO’nun ilan ettiği alım fiyatları, alımı yapılacak ürünlerin piyasasında bir alt eşik oluşturmakta, üreticilerimizin gelirleri için minimum seviyeyi garanti etmektedir. Nitekim son yıllarda başarılı Bakanlığımızla birlikte uyguladığımız politikalarımız sayesinde kaybettiğimiz ekim alanlarımız geri gelmeye başlamıştır. Buğdayda, mısırda, arpada, bakliyatta başarılı politikalar meyvesini vermekte, üretimimiz artmaktadır. Bakanlığımız gübre desteğini yüzde 100 artırarak, dekar başına 4 kuruştan 8 liraya çıkarmıştır. Pirim desteği arpa ve buğdayda ton başına yüzde 100 artırarak, 50 liradan 100 liraya çıkarılmıştır.”

Sağlanan desteklerin ve üreticilerin emeğiyle toplam hububat üretiminin 2020 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 8 artarak, 37,1 milyon tona, toplam buğday üretiminin ise yüzde 8 artarak 20,5 milyon tona yükseldiğine işaret eden Aksal;

“TMO, 4 Mayıs’ta buğday alım fiyatlarını geçen yıla göre ekmeklik buğdayda yüzde 22, makarnalık buğdayda %24 gibi enflasyonun üzerinde bir oranda artışla açıklayarak üreticimizin yanında olduğunu göstermiştir. TMO bir önceki yıl da buğday alım fiyatlarında yıllık yüzde 29 seviyesinde bir artış yapmıştı. Dünya genelinde devam etmekte olan COVID-19 salgını nedeniyle geçtiğimiz dönemde ülkemizde temel gıda ürünü taleplerinde yoğun bir artış yaşanmış olup bu durum TMO stoklarına olan talebi arttırmıştır.” şeklinde konuştu.