Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ECDAT YADİGARIMIZ MURADİYE CAMİ’İNDE RESTORASYON ÇALIŞMALARI TİTİZLİKLE İLERLİYOR

Osmanlı dönemine ait beşikörtümü camilerin en büyüğü olarak 1443 yılında

Osmanlı dönemine ait beşikörtümü camilerin en büyüğü olarak 1443 yılında tarihi köprümüzle birlikte Sultan II. Murat tarafından yaptırılan ve 572 yıldır cemaatini ağırlamaya devam ata mirasımız Muradiye Cami, uzun yıllardır beklediği restorasyon çalışmaları hızla devam ediyor. Osmanlı döneminde son olarak 1621 yılında 2. Osman tarafından onarımı yaptırılan ve zaman içinde temeli, duvarları ve çatısında hasar oluşan caminin yeniden onarımdan geçirilmesi için Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğünce, Ocak 2022’de kapsamlı restorasyon başlatılmıştı.

ÇALIŞMALAR TİTİZLİKLE YÜRÜTÜLÜYOR

İç kısmı ve bahçesinde aslına uygun süren çalışmaların tamamlanmasıyla caminin bu yıl içinde yeniden ibadete açılması planlanıyor. Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç, Muradiye Camisi’ndeki çalışmaların büyük bölümünün tamamlandığını söyledi. Caminin ilçenin en önemli tarihi yapılarından biri olduğunu belirten Saraç, restorasyon kapsamında her noktasının hassasiyetle elden geçirildiğini ifade etti.

Tarihi yapının geleceğe güvenle taşınacağını dile getiren Saraç, şunları kaydetti:  “Uzunköprü’deki Muradiye Camisi ilçemizin en önemli tarihi yapılarından. Restorasyon çalışmaları 2022’nin ocak ayında başladı. Özellikle çatı kısmı çok kötü durumdaydı, büyük hasar vardı. Raspa çalışmaları ve incelemeler sonucunda caminin statik olarak büyük sıkıntıları olduğunu tespit ettik. Temelden başlayarak temel güçlendirmeleri, duvar güçlendirmeleri ve enjeksiyon çalışmalarını yaptık. Çatımızı tamamen elden geçirdik. Minare onarımı ve kurşun kaplama imalatları da tamamlandı.”

TAŞLARYENİDEN  PROJELENDİRİLDİ

Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç, cami haziresinde yapılan araştırma kazılarında pek çok mezar taşı bulunduğunu aktardı. Toprak altından çıkartılan taşların projelendirildiğini anlatan Saraç, “Camiyle birlikte hazirenin de restorasyonu yapılacak. Cami avlusunda yapılan araştırma kazılarında çok nitelikli bir döşemeye denk geldik. Bu doğrultuda projelerimiz revize edildi. Bu projeler doğrultusunda da çalışmalarımız devam ediyor.” diye konuştu.