Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Doğalgaz hattı döşeme farklılıkları vatandaşın kafasını karıştırdı “BU İŞİN BİR STANDARTI YOK MU ?”

Uzunköprü’de uzun bir bekleyişin

Uzunköprü’de uzun bir bekleyişin ardından Uzunköprü Belediyesi ve yüklenici firma arasında hazırlanan planlama dahilinde 4 koldan ilerleyen doğalgaz ana boru hattı çalışmaları hafta sonu itibariyle Gazi Caddesine kadar ulaştı. Hızlı bir şekilde ilerleyen çalışmaların bölge bölge faklılıklar göstermesi vatandaşın dikkatinden kaçmadı. Bazı bölgelerde doğalgaz şehir içi şebeke hatlarının çekilmeden zemin ve boru üstü kum ile izole edilirken, bazı bölgelerde ise her hangi bir uygulama yapılmadan doğrudan çıkan kazı toprağı ile kapatıldığını iddia eden vatandaşlar, bu durumun kafalarında soru işareti yarattığını belirtti. Bakanlıkça görevlendirilen denetim firmaları üzerinden takip edilmesi gereken doğalgaz şehir içi şebeke hattı döşeme işlemlerinin, sokaklar arasında dahi farklılıklar içermesi bazı ikamet bölgelerinde tedirginliğe yol açtı.

Doğalgaz şehir içi şebeke hatlarının döşenme işinde yaşanan farklılıkların tespit eden vatandaşlarımızın gazetemize yönelik ısrarlı talebi üzerine haberleştirdiğimiz bu konu üzerine yapmış olduğumuz araştırmalar sonucunda bir takım bilgilere ulaştık. Doğalgaz yer altı borularını kanal ( tranşe ) içine döşeme işleminin nasıl yapılacağına ilişkin edindiğimiz bilgiler, vatandaşların iddia ettikleri eksikliklerin ciddiye alınması gerektiğini gösterdi.

YER ALTI BORULARININ DÖŞEME İŞİ NASIL OLMALIDIR?

Tesisat ve soğutma okulu isimli internet sitesinde doğalgaz yeraltı boru hatları nasıl döşenmesi gerektiğine dair yer alan metinde; “Boru tranşe içine indirilmeden önce 10 cm. sarı dağ kumu serilmelidir. Boru yatırıldıktan sonra boru üst yüzeyinden sıkıştırılmış 20 cm.’ye kadar tekrar sarı kum doldurulmalı ve üzerine ikaz bandı (20 veya 40cm. genişliğinde sarı renkli zemin üzerinde kırmızı ile “187 Doğal gaz Acil” ibaresi bulunan plastik bant) çekilmelidir. İkaz bandı üzerine 25 cm stabilize malzeme (toprak) doldurulmalıdır. Tranşede boru üst yüzeyi minimum derinliği 60 cm. olmalıdır. Borunun aşırı yüke maruz kaldığı (yol geçişi vb.) durumlarda tranşe derinliği arttırılmalı ve boru üst seviyesinin tranşe üst seviyesine olan mesafesi 80 cm olmalıdır. Zorunlu nedenlerle boru üst kodunun 80 cm.’den az olduğu yerlerde çelik kılıf içine alınması uygundur.”  bilgilerine yer verilmiş.