Aspendos Antik Kenti Kazı Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Veli Köse, “235 ila 270 yıllarıyla tarihlenen önemli bir yazıt bulduk.” dedi.
Köse, Trakya Üniversitesi’nde katıldığı 38. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu’nda antik kente ilişkin yaptığı sunumda, kazıları iki alanda devam ettirdiklerini söyledi.
Kentteki iki katlı dükkanların olduğu alan ve bazilikada kazılar yapıldığını anlatan Köse, “Güneybatı köşesinde bir açma gerçekleştirmiştik. Burada çeşitli bulgularla karşılaştık. Bunun haricinde 235 ila 270 yıllarıyla tarihlenen önemli bir yazıt bulduk. Yazıtta heykel diktirilmesinden bahsediliyor. Bazilikada olduğu için bu yazıtın büyük ihtimalle ikinci bir kullanımı olmalı. Bazilikaya başlamamızın sebepleri mimarisi ve içini araştırmaktı. Kazılarda tabana yakın bir yerde ise Aspendos’un insan boyutunda hatta biraz daha büyük heykeli çıktı. Bu heykele şimdilik Apollon diyoruz ama başını bulduktan sonra daha kesin konuşacağız.” diye konuştu.
Sürdürülebilir gelişim ve alan yönetim planı çerçevesinde çalışmalar yapıldığını da dile getiren Köse, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürülüğü’ne teşekkür etti.
Aspendos Antik Kenti
Antalya’nın Serik ilçesine bağlı Belkıs köyündeki antik kent milattan önce 10’uncu yüzyılda efsanelere göre, Truva Savaşı’ndan sonra Pamphylia’ya gelen kahraman Mopsos liderliğindeki Argive kolonicileri tarafından kuruldu.
Roma tiyatrolarının güne ulaşan en önemli örneklerinden biri olan ve mimarı Aspendos’lu Theodorus’un oğlu Zenon’un yaptığı tiyatrodur.