A Haber’de yayınlanan Mehmet Ali Önel Yönetimindeki Deşifre Programı Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet konuşuldu ve programa Türk Sağlık Sen’in anketi damga vurdu.
Türkiye’de doktora şiddette hangi şehir ilk sırada?
Hangi ilde sağlık personeline yüzde yüz şiddet uygulanıyor?
A Haber’de yayınlanan Mehmet Ali Önel Yönetimindeki Deşifre Programı,yine çok konuşulacak bir dosya ile ekrana geldi..
“Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet” konusunun masaya yatırıldığı programda, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Psikiyatrist Dr. Arzugül Pektaş ve şiddet mağduru Dr. İnci Köseoğlu çarpıcı açıklamalarda bulundular.
İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu “Sağlıkta şiddet acil vaka haline geldi.
Doktorlar travmatize olmuş durumda.
Başta acil serviste çalışanlar olmak üzere hemen hemen her gün şiddete maruz kalıyorlar.
Önce bu sorunun varlığının kabul edilmesi gerekiyor ki bu konuda gereken önlemler alınsın.
Ama maalesef hasta memnuniyeti düşünülürken çalışanların beklentileri göz ardı edildi” şeklinde konuştu….
Kasımpaşa’da bir sağlık ocağında görev yaptığı sırada şiddete maruz kalan Dr. İnci Köseoğlu ise başından geçenleri şöyle sıraladı
“Nöbetim sırasında bir öğrenci geldi.
Belli ki okulu asmış, ciddi bir sağlık sorunu olmadığı halde rapor yazmamı istedi. Ben kabul etmeyince annesi, sağa sola saldırmaya başladı.
Önce güvenlik görevlisine sonra bana saldırdı.
Yüzüm parçalandı.
Davacı oldum, 3 yıl sonunda basit bir ceza aldı, o da paraya çevrildi.” diyerek cezaların caydırıcı olmadığından yakındı..
17 Nisan 2012’de Gaziantep Devlet Hastanesi’nde bir hasta yakını tarafından öldürülen Dr. Ersin Arslan’ın abisi Erkan Arslan da programa telefonla bağlandı.
Kendisin de bir sağlık çalışanı olduğunu belirten Arslan, kardeşinin ölümünün ardından hastanede güvenlik önlemi açısından her hangi bir değişiklik yapılmadığına dikkat çekerken.
17 Nisan tarihinde doktorların yurt genelinde eylem yapacağı bilgisini verdi.
01 ADANA…
Sağlık çalışanlarının sosyal medya üzerinden yoğun ilgi gösterdiği programa, Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci’nin açıkladığı anket sonuçları damgasını vurdu.
Kahveci “1864 denek üzerinde yapmış olduğumuz ankete göre sağlık çalışanlarının % 68’i sözlü yada fiili şiddete maruz kalıyor..
Sağlık çalışanlarının 3’te 2’si şiddet mağduru.
Meslek grupları arasında %78’lik oranla doktorlar ilk sırada yer alıyor…
Katılımcıların %43’ü şiddet karşısında hiçbir şey yapamazken sadece % 5’i dava açmış.” şeklinde konuştu.
Yine Önder Kahveci’nin açıklamasına göre, Türkiye’de sağlık çalışanlarının en fazla şiddet gördüğü iller arasında, tıpkı trafik kod numarasında olduğu gibi Adana birinci sırada. Yapılan ankete göre Adana’da acil servis çalışanları %100 sözel ya da fiziksel şiddete maruz kalıyor…
Anket sonuçlarını yorumlayan Psikiyatrist Dr. Arzugül Pektaş ise “Toplumumuzda şiddet maalesef her alanda yaşanıyor ve normalin çok üstünde.
En fazla etkisini gösterdiği alanlardan biri de sağlık..
Kişi değerli olduğunun hissettirilmesini istiyor.
Kendisinden yukarıda gördüğü kişileri şiddet yoluyla aşağı çekerek denklik kurma çabası var.
Ya da şiddeti bir tedavi yöntemi olarak görüyor.
İşim çabuk biter diye öyle davranıyor.
Değer yargılarımız hasar gördüğü için maalesef bu tür toplumsal travmalar yaşanıyor” değerlendirilmesinde bulunurken, çözüm olarak toplum ve hukuk sisteminin şiddete tolerans göstermemesi gerektiğini vurguladı…”