DANIŞTAY’DAN MEMURUN EŞ DURUMU NAKLİ İÇİN GENİŞLETİCİ YORUM

Danıştay, belirli bir kadroya tabi olarak yürütülen görevin memurluk göreviyle aynı paralelde olduğuna karar verdi. Danıştay Beşinci Dairesi, memur nakilleriyle ilgili önemli bir karar verdi. MEMUR NAKİLLERİYLE İLGİLİ 657 SAYILI KANUN HÜKMÜ 657 sayılı Kanunun 72. maddesinde, eş durumundan memur nakilleriyle ilgili şu hüküm yer almaktadır: “Yeniden veya yer değiştirme suretiyle yapılacak atamalarda; aile birimini […]
Yazarlar - 13 Nisan 2013 09:41

Danıştay, belirli bir kadroya tabi olarak yürütülen görevin memurluk göreviyle aynı paralelde olduğuna karar verdi.
Danıştay Beşinci Dairesi, memur nakilleriyle ilgili önemli bir karar verdi.
MEMUR NAKİLLERİYLE İLGİLİ
657 SAYILI KANUN HÜKMÜ
657 sayılı Kanunun 72. maddesinde, eş durumundan memur nakilleriyle ilgili şu hüküm yer almaktadır:
“Yeniden veya yer değiştirme suretiyle yapılacak atamalarda; aile birimini muhafaza etmek bakımından kurumlar arasında gerekli koordinasyon sağlanarak memur olan diğer eşin de isteği halinde ataması, atamaya tabi tutulan memurun atandığı yere 74 ve 76 ncı maddelerde belirtilen esaslar çerçevesinde yapılır.
Yer değiştirme suretiyle atanmaya tabi memurun atandığı yerde eşinin atanacağı teşkilatın bulunmaması ya da teşkilatı olmakla birlikte niteliğine uygun münhal bir görev bulunmaması ve ilgilinin de talebi halinde, bu personele eşinin görev süresi ile sınırlı olmak üzere aşağıdaki şartlarda izin verilebilir.”
YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİNDE YER ALAN
EŞ DURUMU ÖZRÜNE
DAİR HÜKÜM
“Madde 14 – (B) özür grubuna dayanarak memurun yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için; eşinin Devlet Personel Dairesi Kurulması Hakkındaki 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi bir kurumda memur statüsünde çalıştığını, görev yeri belgesi ve nüfus kağıdı örneği ile belgelendirmesi gerekir.
Ayrıca, eşlerden birinin bağlı olduğu nüfus idaresinden alınacak evlilik durumunu kanıtlayan belgenin de eklenmesi gerekir.”
MEMURUN EŞ DURUMUNDAN NAKLİNDE
DİĞER EŞİN DE MEMUR OLMASI GEREKİYOR
Genel mevzuat, memur olarak çalışan birisinin, eş durumundan yer değiştirebilmesi için diğer eşin de memur olmasını şart koşmuştur.
Ancak uygulamada, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gibi bazı kurumlar kendi özel yönetmeliklerinde düzenlemeler yaparak, eşi özel sektörde çalışanlara da nakil hakkı tanımışlardır.
DANIŞTAY’DAN
“MEMUR” LAFZI İÇİN
GENİŞLETİCİ YORUM
Danıştay Beşinci Dairesi, özellikle tüm kurumsal yönetmeliklerin dayanağını teşkil eden “Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik”te yer alan “memur” kelimesiyle ilgili önemli bir karar vermiştir.
Danıştay kararında özetle “Belirli bir kadroya bağlı olarak yürütülen görevin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4. maddesinin (A) bendinde düzenlenen memurluk görevi ile aynı paralelde olduğunun kabulünün” gerektiğini belirtmiştir.
Aşağıda yer alan Danıştay Beşinci Dairesinin kararında, eşi bir üniversitede, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa tabi olarak uzman statüsünde çalışan bir memur için, diğer eşin de mutlak surette 657’e tabi memur statüsünde çalıştırılması zorunluluğunun olmadığına karar vermiştir.
Danıştay, 3 kez idari hizmet sözleşmesi ile çalışan uzmanın daimi statüde çalıştırılacağının yasa ile güvence altına almasını gerekçe göstererek, sadece diğer eşin memur olmaması nedeniyle eş durumu naklinin yapılmamasına dair işlemde hukuka uygunluk bulunmadığına karar vermiştir.
BU KARAR
NE ANLAMA GELİYOR?
Kamuda memurların yanı sıra, 926 sayılı Kanuna tabi askeri personel, 2802 sayılı Kanuna tabi hâkim ve savcılar, 2914’e tabi tabi öğretim üyeleri çalışmaktadır.
Bu karar, daimi statüde çalıştırılacağı yasal güvence altına alınan kamu personelinin, memur olan eşlerinin, eş durumu tayinlerinin yapılabileceği anlamına gelmektedir.
Detaylı bilgi için lütfen http://www.memurlar.net/haber/360712/ inceleyiniz.

BENZER HABERLER