Uzunköprü ilçesine kuruluş tarihinden bugüne kadar devlet tarafından yapılan en büyük ve yararlı yatırım Çakmak Barajıdır. AK Parti son on yıl içerisinde Uzunköprü’de gözle görülür birçok yatırım yaptı, misal vermek gerekirse 5 Yıllık Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, yeni köprü, Kredi Yurtlar ve ilköğretim okulları, bunların yanısıra KÖYDES projesi kapsamında köylere yapılan yatırımlar Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarıdır.
Ancak bunların içerisinde Çakmak Barajının yeri bambaşkadır. % 90’ının tarıma dayalı ekonomi ile geçinen Uzunköprü halkı, 1985’ten beri göç vermektedir, Çakmak Barajının faaliyete geçmesiyle beraber yıllardır göç veren ilçemiz göç alır hale gelecek, eski yıllarında olduğu gibi ekonomi canlanmasıyla beraber yeniden Türkiye’nin en gözde ilçeleerinden biri haline gelecektir.
Çakmak projesinin tarihi 1980’li yıllara dayanır, ANAP iktidarinda konuşulmaya başlayan baraj projesi 1990’lı yıllarda rahmetli Evren BULUT’un ANAP’a geçmesiyle gündeme gelmeye başlar, o yıllarda Başbakan Mesut YILMAZ ilk mitingini Uzunköprü ilçesinde yapmaya karar verir, müthiş bir kalabalığı gören Mesut YILMAZ Uzunköprü’ye hayat verecek Çakmak Barajının sözünü verir.
Söz verilir ama 10 zarfında bir tek çivi bile çakılmaz, taa ki 2004’te dönemin Belediye Başkanı Ercan ÇOBANOĞLU’nun bütün siyasi ve sivil toplum örgütlerini bir araya getirerek yaklaşık 150 kişilik Ankara çıkarmasını yapana kadar. Sayın Ercan ÇOBANOĞLU’nun Belediye Başkanlığı zamanında Uzunköprü CHP’lisiyle, MHP’lisiyle, Demokrat Parti ve Anavatan Partilisiyle bir bütün oldu. Bunun sonucu milyarlık yatırımlar Uzunköprü’ye geldi, o gün bugündür Uzunköprü’ye ağaç dikilmedi.
Gelelim Barajın hikayesine, yıllardan 2004 Kasım ayı sayın ÇOBANOĞLU’nun Başkanlığında bütün siyasi parti Başkanları, Belediye Meclis Üyeleri, Ticaret Sanayi Odası, Ticaret Borsasının Başkan ve yöneticileri ve ilçede ne kadar sivil toplum örgütü varsa hepsinin Başkanları, 52 köy ve 4 beldenin tüm muhtarları hepsi bu ekibin içindeydi. Gece saat 09.00 sularında Uzunköprü’den Ankara’ya hareket edildi. Sabah 08.30 sıralarında TBMM önüne gelindi, milletvekili Ali AYAĞ bizi Meclisin kapısında karşılayarak doğrudan zamanın Maliye Bakanı Kemal UNAKITAN’ın heyeti beklediği kahvaltı odasına götürdü. Bakan herkesi, teker teker hoşlayarak yapılacak işler hakkında öngörüşleri dinledi. Daha sonra sayın Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN’ın bizi kabul edeceği odaya geçildi, ben o gün AK Partinin grubu olduğu için Başbakan bizi beş-on dakika dinler gruba geçer zannediyordum. Oda da Ercan ÇOBANOĞLU, Oda Başkanları, AK Parti Başkanı Ümit GÜR, Muhtarlar Derneği Başkanı Hayati BALKAN dahil odaya 25-30 kişi sığabildik.
Sayın Başbakan 15-20 dakika sonra heybetli ve sakin duruşuyla içeri girdi, herkesi hoşladıktan sonra ; “buyrun arkadaşlar” diyerek önce Maliye Bakanı, sonra milletvekili ve Belediye Başkanını dinledi. Ümit GÜR İlçe Başkanı olduğunu rahmetli Şerif ÖZBEN’de İl Genel Meclis Üyesi olarak Çakmak Barajı hakkında bilgi vermek istediler. Ancak Başbakanın önünde konuşmak o kadar kolay değil, araya giren Muhtarlar Derneği Başkanı Sayın Hayati BALKAN ;
“Sayın Babakanım Çakmak Barajı ile ilgili projeyi müsaade ederseniz ben arzedeyim.” Dedi. Ve sözlerine başladı. Projeyi Başbana o kadar güzel Türkçe ve teknik bilgiler vererek anlattı ki Başbakan 15 dakika projeyi dinledi ve Maliye Bakanı UNAKITAN’a dönerek ;
“Bunları not et, Orman Bakanı ile birlikte bana gelin projeyi konuşalım.” Dedi, ve tam bir saat Uzunköprülüleri dinledi. Yazının başlığının sebebi de Çakmak Barajı projesini Başbakana ancak bu kadar güzel anlatarak bugünlere gelmesine sebep olan sayın Hayati BALKAN’a vefa borcumdur, projenin manevi yönünün % 50’si Hayati BALKAN’ındır, o gün o oda da kim varsa bu işin şahididir. İnşallah Çakmak Barajı en kısa sürede tamamlanır, tarım arazileri sulu tarıma geçer, Uzunköprü’de en kısa sürede o eski ekonomik gücüne erer.