Tüm Sağlık-Sen Genel Başkanı Okay Erözgün, Sağlık Bakanlığı’nın aile hekimlerine hastaların alkol kullanma alışkanlıkları hakkında detaylı form doldurma zorunluluğu getirecek olmasını eleştirdi.
Erözgün, Bakanlığın başlatacağı uygulamayla, aile hekimlerinin artık yurttaşlara alkol kullanıp kullanmadığının ötesinde, kullandığı alkol çeşitlerini ve ne sıklıkta içtiğini de soracağını söyledi.
Aile hekimlerinin bu formları, bilgi sistemi aracılığı ile Sağlık Bakanlığı’na göndereceklerini belirten Erözgün, “Tüm aile hekimleri hastalara bu soruları sormak zorunda olacak.
Bu veriler girilmeden hastanın dosyası açılamayacak.
Formu Bakanlığa göndermeyen hekimlere negatif performans kesintisi uygulanacak. Bu hastaları fişlemedir” dedi.
Ulusal Yenidoğan Tarama Programı kapsamında bebeklerden alınan topuk kanı örneğiyle birlikte doldurulan ve bebeklerdeki bazı hastalıkların erken tespitini olanaklı kılan uygulamadaki yeni formlara, “Bebeğin evlilik içi mi, dışı mı olduğu” ve “Bebeğin dini” bölümlerinin eklenmesi, ertesi gün hapının reçeteli olarak satılmaya çalışılması, alkol kullanma alışkanlıkları formu gibi uygulamalarla fişlemenin ve ayrımcılığın dozunun iyice arttığını vurgulayan Erözgün, uygulamaların kişi hak ve özgürlüklerine aykırı olduğunu ve hekimlerin bunları yapmaya zorlanmasının “kabul edilemez” olduğunu belirtti.
AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI ÇALIŞANLARINA
ADALETSİZ ROTASYON
Tüm Sağlık-Sen Genel Başkanı Okay Erözgün, bugün Resmi Gazete’de yayımlanan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile Bakanlığa bağlı tüm birimlerde yöneticiler dışındaki memurlara rotasyon getirilmesinin adaletsiz ve özlük haklarına aykırı olduğunu belirtti.
Erözgün, Yönetmelikle, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı merkez teşkilatında görevli şube müdürü, müdür, daire başkanı ve üstü yöneticiler ile taşra teşkilatında görevli il müdürü ve il müdür yardımcılarının kapsam dışında bırakılarak, tüm memurlara rotasyon getirildiğini hatırlattı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde her hizmet bölgesi için zorunlu çalışma sürelerinin ise birinci bölgede 7 yıl, ikinci bölgede 5 yıl, üçüncü bölgede 4 yıl, dördüncü bölgede 3 yıl olduğunu vurgulayan Erözgün, şunları ifade etti:
“Yeni Yönetmelikte personele tüm bölgelerde sırasıyla görev yapma zorunluluğu getirildi. Yani herkes dördüncü bölgede de görev yapacak.
Yönetmelikte, personelin bulunduğu yerde görev yapma süresi sağlık veya eş mazereti bulunanlar hariç, en fazla 10 yıldır.
Bulunduğu yerde 10 yılını dolduran personel, hizmet puanına göre atanacak. Bulunduğu yerde 10 yılını dolduran personelin atanma zorunluluğu 2014 yılı atama döneminde uygulanmaya başlanacak.”
İstihdamın yetersiz olduğu yerlerde çalışmanın, teşvikle özendirilmesi gerektiğini söyleyen Erözgün, “Yüksek maaşlarla personelin gönüllü olarak ihtiyaç bulunan yerlere gitmesi sağlanmalıdır.
Tüm Sağlık-Sen olarak, olayın takipçisi olacak ve bu hukuk dışı, adaletsiz, memurların özlük haklarını ihlal eden Yönetmeliğin iptali için dava açacağız.”