Tüm Sağlık-Sen Genel Başkanı Okay Erözgün, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde çalışanların fiili hizmet zammı alma hakkı olduğu halde alamamalarının adının açıkça “Gasp” olduğunu söyledi.
Tüm Sağlık-Sen Genel Başkanı Okay Erözgün, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 40. maddesinde düzenlenen “fiili hizmet süresi zammı” ile ağır, yıpratıcı ve riskli işlerde çalışan sigortalıların korunmasının amaçlandığını, fiili hizmet süresi zammı ile bu tür işlerde çalışan sigortalılara, kanunda öngörülmüş olan ek sigortalılık süresi ve ek prim ödeme gün sayısı ilave edilmek suretiyle diğer sigortalılara nazaran avantaj sağlanarak erken emeklilik imkânı yaratıldığını, ancak bu tabloda ağız ve diş sağlığı merkezinde risk altında çalışan sağlık personeline yer verilmemesinin büyük bir adaletsizliğe neden olduğunu vurguladı.
Anayasa Mahkemesi’nin 30.12.2006 tarih ve 26392 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2006/111 E. 2006/112 K. Sayılı ve 15.12.2006 tarihli kararında; 5510 sayılı Kanun’un 40. maddesinde yer alan tablonun 8., 12., 13. ve 14. sıralarındaki düzenlemelerin Anayasa’nın 10. maddesinde ifade edilen “Eşitlik İlkesi” ile Anayasa Mahkemesi’nin “Dengeli ve Makul Olma İlkesi”ne ilişkin kararlarına aykırı bulunarak iptal edildiğini belirten Erözgün, iptal talebinin gerekçesinde şu ifadelerin yer aldığını açıkladı: “Anayasa’nın 10. maddesinde, herkesin din, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasal düşünce, felsefi inanç, mezhep ve benzeri nedenlerle ayırım gözetilmeksizin yasa önünde eşit olduğu belirtilmiştir.
Aynı sosyal güvenlik sistemi içinde bulunan, aynı sosyal risklere karşı asgari ölçüde güvence altına alınan ve aynı kurallara bağlanan sigortalıların aynı hukuksal statü içinde özdeş durumda bulunan kişiler olduğu, aynı durumdaki kişilerin, yasanın öngördüğü haklardan aynı esaslara göre yararlandırılmalarının ise eşitlik ilkesinin gereği olduğu açıklanmıştır.
Dolayısıyla Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde çalışanların fiili hizmet zammı alma hakları vardır.
En kısa sürede haklarının iade edilmesi konusunda Sağlık Bakanlığı tarafından çalışma başlatılmalıdır.”
SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ŞİDDETE
KINAMA
Tüm Sağlık-Sen Genel Başkanı Okay Erözgün, hekimler ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddet vakalarının giderek arttığını belirtti.
Tüm Sağlık-Sen Genel Başkanı Okay Erözgün, hekimler ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddet vakalarının giderek arttığını belirterek, son olarak İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde görevli iki asistan hekimin bir hasta yakını tarafından saldırıya uğramasını şiddetle kınadı.
Şiddetin asıl kaynağının sağlık çalışanı değil, sağlık sisteminin işleyişindeki aksaklıklar ve olumsuzluklar olduğunu dile getiren Tüm Sağlık-Sen Genel Başkanı Okay Erözgün, bütün olumsuzlardan sağlık çalışanlarını sorumlu tutan şiddet yanlısı vatandaşın cezasının caydırıcı olması gerektiğini söyledi.
Sağlık çalışanına el kaldırarak insan hayatını riske atan, vatandaşın sağlık hakkını engelleyen, işleyişi aksatan bir şiddet olayının cezasının salıvermek değil, tutuklu yargılama olduğunu kaydeden Erözgün, hükümetin bu konuda en kısa süre içerisinde ciddi adımlar atması gerektiğini vurguladı.
Erözgün, artan şiddet olaylarının gün geçtikçe dayanılmaz hale geldiğini belirterek, “Şifa bekleyen vatandaşın nasıl sağlık hizmeti görme hakkı varsa, şifa veren sağlık çalışanının da saygı görme ve güvenli çalışma hakkı vardır.” dedi.
Sağlık çalışanlarının şiddete karşı hukuki olarak güvence altına alınması gerektiğini ifade eden Erözgün, şunları söyledi: “Sağlık çalışanına kalkan bir ele, yapılan bir hakarete dahi tahammülümüz kalmamıştır.
Tüm Sağlık-Sen olarak sesimizi duyurana kadar susmayacağız ve tüm sağlık çalışanlarının haklarının savunucusu olarak yanlarında olacağız.”