Üç gün önce 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 93. Yılını Türk ve dünya çocukları ile beraber kutlandı.
Atatürk’ün Türk ve dünya çocuklarına hediye ettiği bayram geçen yıllara göre çok değişik kutlandı. Eski bayramlarda çocuklar 15-20 gün önceden hazırlıklara başlarlar, trompet ve bando takımları önceden seçilir, yeni kıyafetler alınır, her ilköğretim okulunda dersler öğle derslerinden sonra düzgün ve uygun adım yürüyüşleri yapılırdı. (Biz zaten asker millet olduğumuz için çocuklarında asker gibi yürümek zorunluluğu vardı)
Bayramdan bir gün önce atanmışlar ve bazı seçilmişler için özel tribünler yapılır. (Çünkü bunlar büyük adamlardır) Halkla aynı mesafede olmak onları rencide ederdi…! Herkes yerini bilmelidir, bayram günü gelince sabah erkenden okulunda toplanılır, sıraya girilir bando eşliğinde uygun adımlarla Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk anıtı önüne gelinirdi.
Bu küçücük çocuklar bir saat ayakta askeri erkanı ve asilleri beklerler, asiller ve atanmışlar geldiklerinde çelenk töreni başlar, yarım saat kadar sürerdi. Sonra asiller yerlerini alınca ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmalar başlar, şiirler okunur. Ayakta beklemek 2 saati bulmuştur.
Bundan sonra yine bando takımı eşliğinde geçit töreni başlar önde bayrak, arkada flama, onun arkasında trompet takımı uygun adımlarla yürüyüş başlar. Tam tribünün önüne gelindiğinde herkes başını sert biçimde sağa çevirir, tribünde oturan Uzunköprü’nün atanmışları ve seçilmişleri selamlanır, bando takımı da borazan ve çubuklarını onlara çevirerek selamlardı.
Caddenin her iki tarafını doldurmuş ilçe halkı çocuklarının sert ve uygun adım yürüyüşlerini gözleri yaşlı bir şekilde alkışlardı. Böylece geçit töreni tamamlanırdı. Ne olduysa 50 yıl sonra bazı şeyler değişti, aynı zamanda bayramların kutlanış şekli de değişti…! 22 Nisan günü öğleden sonra Balkanlardan da gelen misafir öğrenciler kendi kültürlerinin dans ve halk oyunlarını sergileyerek, bizlerle birlikte büyük önder Atatürk’ün Türk ve dünya çocuklarına armağan ettiği dünyada tek olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutladılar.
Uzunköprü’de bayram 12 ilköğretim okulunda ayrı ayrı kutlandı. Çocuklar okullarında uygun adımlarla kimseyi selamlamadı. Öğrenciler mahalleyi bando eşliğinde gezerek halkı okula (bayrama) davet ettiler. Okul bahçelerinde ailelerine çeşitli oyunlar ve gösteriler yaparak coşkuyla, pürneşe içinde yaşlarına uygun olarak kutladılar.
Belediyenin Adalet Meydanında asmış olduğu Atatürk ve Türk bayrağı posterleri muhteşemdi. Gazi Turhan Bey İlköğretim Okulu’da töreni bu meydanda kutladı, ancak bazı şeyler değişmişti. Bu defa tribünler yoktu, atanmış ve seçilmişler halkın seviyesindeydiler. Ayrıcalık kalkmıştı, aynı olan tek şey onların yine koltukta olmaları halkın ayakta olması. İnşallah yeni törenlerde halkın altına da birer iskemle bulunur.
Bana göre törenin en ilginç yanı Atatürk ve Türk bayrağına saygısızlıkla suçlanan siyasi parti mensuplarının orada bulunan bütün çocukların bir eline bir tarafında Türk bayrağı, diğer tarafında Atatürk bulunan birer bayrak diğer elinede rüzgar gülü tutuşturmaları bazı milliyetçilere ve ulusalcılara ders oldu…!
Bu yıl 23 Nisan törenleri Doğu ve Güneydoğu illerimizde de bir başka kutlandı. Tam olmasa da hemen hemen bütün illerde esnaf dükkanlarının önüne Türk bayrağı asıldı, törenlere öğrenciler devlet mensupları ile ve yöre halkıyla katılarak ülkedeki barış ortamının yeniden filizlenmesi, kardeşliğin yeniden inşaa edilmesi, birlik ve beraberliğin tesisi için ne kadar önemli olduğu birkez daha görüldü.
Yazımı burada sonlandırırken bağımsızlığımızın kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK’ü bir kez daha saygı ve minnetle anıyor, Allah’tan gani gani rahmet diliyorum.