Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Alın Terimizin Karşılığını İstiyoruz.”

Bu haberin fotoğrafı yok

•   Marmara Bölgesi’ndeki Ziraat Odaları Yöneticileri Edirne’de toplanarak Ayçiçeği’nde yaşanan fiyat kargaşasını ve çiftçinin durumunu görüştü.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Tuncer Başoğlu ve Marmara Bölgesi’nin Ziraat Odası Başkanları Edirne’ye gelerek, gündemde olan ayçiçeği taban fiyatları konusunda toplandı.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Marmara Bölge Temsilcisi Tuncer Başoğlu, “Bugünkü dengeler yüzünden şu anda üreticiler tarlalarındaki mahsulünü biçmiyor. Fiyat beklentisi içerisindeler” dedi.Üretirken hüzünlü olduklarını, çiftçinin durumunun iç açıcı görünmediğini savunan Başoğlu, şöyle konuştu: “Herkes şunu soruyor, ‘Ayçiçeği ne olacak, ayçiçeği fiyatı ne olacak?’ İnanır mısınız bugünkü dengeler yüzünden şu anda üreticiler tarlalarındaki mahsulünü biçmiyorlar ve bir fiyat beklentisi içerisindeler. Bunun sebeplerinden bir tanesi ve en önemlisi yurt dışındaki ayçiçeği fiyatlarının çok düşük olmasıdır. Geçen sezon kilogramı 1 lira 50 kuruş olan ayçiçeği fiyatı, bugünlerde 95 kuruş ile 1 lira 8 kuruş arasında değişiyor. Ayçiçeğinde üretici sezona bunu samimiyetimle ifade ediyorum çok buruk başladı. Hasat döneminde ithal fiyatların aşağıya inmesi üreticiyi olağanüstü zorlamaktadır. İşimiz üzüm yemek, hiç birimizin bağcıyı dövmek gibi bir niyeti yok. Tek istediğimiz bir şey var. Alın terimizin karşılığını istiyoruz. Bundan başka bir şey talep eden varsa zaten o bu ülkenin çiftçisi değildir.”Başoğlu, gerekli tedbirler alınmazsa üreticinin mağdur olacağını, çiftçilerin üretmemesi durumunda ithalatın artarak ayçiçeği açığı oluşacağını vurguladı. İthalat yapılmasının gelecekte hayvancılığı da etkileyeceğini anlatan Başoğlu, şöyle devam etti: “Yurt dışında ülkemize yönelik ucuz ithalattan bu çiftçinin korunması gerektiğini ifade ediyoruz. Bir an önce gerekli tedbirler alınıp ülkemize ithal olarak gelen ayçiçeğinin önünün kapatılması gerekiyor. Bu yıl ürettiğimizi ve tahmin ettiğimiz mahsul bu ülkenin ayçiçeği ihtiyacını şubat ayına kadar karşılamaktadır. Eğer biz dışarıdan olan ithalata kapanmazsak bizim şu anki ayçiçeği fiyatlarımız beklediğimiz seviye gelmeyecektir. Bırakın beklediğimiz seviyeyi geçen seneki fiyatlara ulaşma imkanımız yok. 675 dolara çıkartılan gözetim fiyatı bizim sıkıntımızı çözmemektedir. Bu rakamın daha yüksek fiyatlara çıkması gerekiyor.” Başoğlu, geçmişte ayçiçeğinin sadece Trakya’yı ilgilendiriyor gibi göründüğünü ancak bugün İç Anadolu Bölgesi’nde ayçiçeğinde 500 bin ton civarında rekolte olduğunu söyledi. Çukurova’da ise rekoltenin 150 bin ton civarında olduğunu dile getiren Başoğlu, şunları kaydetti:”Eğer bu düşüş önlenmezse çiftçi önümüzdeki yıl ayçiçeği ekmeyecek. Bu sadece Trakya’da olması dolayısıyla Trakya Birlik’in de sorunu olmayacak. Bugün tarım kredilerinin de sorunu budur. Bugün Konya Şeker’in de sıkıntısı budur. Artık bu sıkıntı Türkiye geneline doğru gitmektedir. Geçmişte sanayicimiz ‘Üretin ki biz dışarıdan ayçiçeği ithal etmeyelim’ diyordu. Bugün ürettik. Önümüzdeki yıl Şubat ayına kadar yetecek ayçiçeğimiz var ancak hiç kimse ‘Arkadaş niye sizin fiyatınız bu kadar düşük?’ diye uğraşmıyor.” dedi